Okužbe s HIV: Več kot kadarkoli do zdaj

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Do 22. novembra že 56 okužb z virusom HIV, lani v takšnem času 43.
Oglej si celoten članek

Vsako leto 1. decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Tako kot povsod po svetu, bodo tudi v Sloveniji potekale številne dejavnosti, med drugim tudi brezplačna testiranja na okužbo z virusom HIV.

Slovenija: Število okuženih narašča kot še nikoli

Število okuženih s hivom v Sloveniji narašča, opozarjajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Tako je bilo v letu 2016 do vključno 22. novembra na NIJZ prijavljenih že 56 novih diagnoz okužbe s HIV, več kot kadarkoli doslej v enem letu, največ (46) med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Narašča predvsem med moškimi

"Tako velik porast novih diagnoz okužb s HIV med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi je verjetno odraz v povprečju bolj tveganega spolnega vedenja in tudi uspešne promocije testiranja, ki se odraža z najnižjim deležem zelo kasnih diagnoz v zadnjih desetih letih," pojasnjujejo na našem inštitutu za zdravje.

Testirate se lahko brezplačno in anonimno

Ob jutrišnjem svetovnem dnevu boja proti Aidsu bodo bodo tudi v Sloveniji potekale številne dejavnosti, med drugim tudi brezplačna testiranja na okužbo z virusom hiv.

V prestolnici vas Društvo študentov medicine Slovenije jutri vabi v center mesta, kjer bodo na Stritarjevi ulici od 9. - 17. ure osveščali o pomembnosti uporabe kondoma. Letošnji gesli se namreč glasita: "Kondom pozitiven, HIV negativen!" in "Všeč si mi, a brez kondoma ne."

V nekaterih zdravstvenih ustanovah po Sloveniji bodo potekala anonimna brezplačna testiranja: "Če mislite, da ste se izpostavili, prosite za testiranje svojega izbranega zdravnika. Tako ne boste zamudili priložnosti za uspešnejše zgodnje zdravljenje," še opozarjajo na NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.