Zdravje > Aktualno
39 ogledov

Okužbe s HIV: Več kot kadarkoli do zdaj

Zanimanje za testiranje na virus HIV je v Sloveniji še vedno nizko. (Foto:) Shut Žurnal24 main
Do 22. novembra že 56 okužb z virusom HIV, lani v takšnem času 43.

Vsako leto 1. decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Tako kot povsod po svetu, bodo tudi v Sloveniji potekale številne dejavnosti, med drugim tudi brezplačna testiranja na okužbo z virusom HIV.

Slovenija: Število okuženih narašča kot še nikoli

Število okuženih s hivom v Sloveniji narašča, opozarjajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Tako je bilo v letu 2016 do vključno 22. novembra na NIJZ prijavljenih že 56 novih diagnoz okužbe s HIV, več kot kadarkoli doslej v enem letu, največ (46) med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Narašča predvsem med moškimi

"Tako velik porast novih diagnoz okužb s HIV med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi je verjetno odraz v povprečju bolj tveganega spolnega vedenja in tudi uspešne promocije testiranja, ki se odraža z najnižjim deležem zelo kasnih diagnoz v zadnjih desetih letih," pojasnjujejo na našem inštitutu za zdravje.

Testirate se lahko brezplačno in anonimno

Ob jutrišnjem svetovnem dnevu boja proti Aidsu bodo bodo tudi v Sloveniji potekale številne dejavnosti, med drugim tudi brezplačna testiranja na okužbo z virusom hiv.

V prestolnici vas Društvo študentov medicine Slovenije jutri vabi v center mesta, kjer bodo na Stritarjevi ulici od 9. - 17. ure osveščali o pomembnosti uporabe kondoma. Letošnji gesli se namreč glasita: "Kondom pozitiven, HIV negativen!" in "Všeč si mi, a brez kondoma ne."

V nekaterih zdravstvenih ustanovah po Sloveniji bodo potekala anonimna brezplačna testiranja: "Če mislite, da ste se izpostavili, prosite za testiranje svojega izbranega zdravnika. Tako ne boste zamudili priložnosti za uspešnejše zgodnje zdravljenje," še opozarjajo na NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.