Onesnažen zrak vpliva na razvoj te težke možganske motnje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Višja kot je izpostavljenost v otroštvu, večje je tveganje za razvoj motnje, za katero najpogosteje zbolijo mlajši, med 18. in 30. letom.
Oglej si celoten članek

Znano je, da onesnaževanje zraka vpliva na fizično zdravje, ugotovitve raziskav pa kažejo, da vpliva tudi na naše duševno zdravje. Najnovejša danska študija je na primer pokazala, da imajo otroci, ki so med odraščanjem izpostavljeni visokim stopnjam onesnaženosti zraka, povečano tveganje, da zbolijo za shizofrenijo.

Višja kot je onesnaženost zraka, večje je torej tveganje za razvoj te možganske motnje, ki vodi v zmanjšano psihosocialno funkcijo za katero lahko zboli kdorkoli, najpogosteje pa gre za mlajše, med 18. in 30. letom."Za vsako povečanje dnevnega povprečja 10 µg / m3 onesnaženja zraka se tveganje za shizofrenijo poveča za približno 20 odstotkov. Otroci, izpostavljeni povprečni dnevni ravni nad 25 µg / m3, imajo približno 60 odstotkov večje tveganje za razvoj shizofrenije v primerjavi z otroki, ki so izpostavljeni onesnaženosti zraka, manjši od 10 µg / m3, " so ugotovili raziskovalci.

Shiozofrenija 

Shizofrenija, ta najbolj značilna psihotična motnja, se najpogosteje pojavi v pozni adolescenci, rizični dejavniki pa vključujejo družinsko obremenjenost, prenatalne bolezni, obporodne poškodbe, poškodbe glave v otroštvu, neugodne življenjske dogodke, travme, zlorabo psihoaktivnih snovi in seveda genetiko. "Tveganje za nastanek shizofrenije je večje tudi, če imate večje genetske predispozicije za bolezen. V naši raziskavi nismo našli povezave med tem dejavnikom in območji z visoko stopnjo onesnaženosti zraka, " je povedala danska raziskovalka Henriette Thisted Horsdal o študiji, objavljeni v prestižni reviji JAMA Network Open.

20 tisoč v SLO Shizofrenija: "Se pa na to navadiš, ker veš, da bi bilo življenje spet pekel"

V raziskavo je bilo vključenih 23.355 ljudi, od tega jih je imelo 3.531 diagnosticirano shizofrenijo. Čeprav rezultati kažejo na večje tveganje za shizofrenijo, ko se raven onesnaženosti zraka v otroštvu poveča, raziskovalci ne vedo, zakaj je temu tako. Poudarjajo, da bo treba za ugotovitve vzroka te povezanosti opraviti še dodatne raziskave.

Tretjina s kroničnim potekom

Le petina oseb s shizofrenijo je sposobna obdržati službo in le tretjina jih je sposobna ohraniti stabilno partnersko razmerje. Približno toliko bolnikov s shizofrenijo doživi samo eno epizodo v svojem življenju in se nato vrne v normalno življenje. Nadaljnja tretjina bolnikov ima več epizod, a se njihovo delovanje med epizodami normalizira, medtem ko tretjina bolnikov trpi za kroničnim potekom bolezni, kar slabi njihovo vsakodnevno delovanje. Približno deset odstotkov bolnikov s shizofrenijo naredi samomor.

Nič kaj prijazen dan

Za Slovenijo velja, da je 24-urna mejna koncentracija PM10 za varovanje ljudi 50 µg/m3 in je lahko presežena največ 35-krat v koledarskem letu. Rekorder za leto 2019 je po neuradnih podatkih Agencije za okolje Celje, na tamkajšnji Mariborski ulici, kjer so lani to vrednost presegli 38 krat. Podatke za lani najdete tukaj.

Sicer tudi današnji dan za prebivalce naših najbolj ogroženih območij ni najbolj prijazen. Najslabše je po zadnjih podatkih v Mariboru in Ljubljani. V štajerski prestolnici je bila urna koncentracija (med 12. in 13. uro) 99 µg/m³, medtem ko je bila v Ljubljani 84 µg/m³.

 

dezurni@zurnal.si

 

 


 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.