Opozorila glede še enega bolj nalezljivega seva

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Novi sev naj bi bil še bolj nalezljiv in odpornejši na protitelesa.
Oglej si celoten članek

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila na različico novega koronavirusa, ki se pojavlja predvsem v Latinski Ameriki. Ta različica, ki so jo poimenovali z grško črko lambda, naj bi bila bolj nalezljiva in bolj odporna na protitelesa, so opozorili v Ženevi.

Različica lambda ima večje število mutacij, katerih posledice še ugotavljajo in zanesljivih študij še ni. Kot kaže, pa bi lahko bila bolj kužna in morda tudi bolj odporna, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Prvič odkrit že avgusta lani

Različico so prvič identificirali v Peruju avgusta lani. V tej državi so od aprila zabeležili 81 odstotkov vseh novih okužb s to različico. Delež okužb s to različico narašča tudi v Argentini in Čilu, kjer ocenjujejo, da je novih okužb s to različico za tretjino vseh.

WHO je različice koronavirusa razdelil v dve kategoriji - različice, na katere je treba biti pozoren, in na različice, ki so skrb vzbujajoče. Različica lambda zaenkrat še spada v prvo skupino različic koronavirusa, ki se pojavlja na žariščih, lahko tudi v več državah.

V drugi skupini pa so tiste različice koronavirusa, ki so še posebej nevarne, se hitro širijo, jih je težko zamejevati ali povzročajo težak potek bolezni.

Covid-19 Epidemije uradno ni več. Vse to so ukrepi, ki še veljajo!

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:19 16. Junij 2021.

    Lepo umirjeno napisano: https://www.dnevnik.si/1042957188/mnenja/kolumne/matjaz-figelj-kljub-znanju-goli-in-bosi Zakaj nikoli (razen zelo redkih in žal spregledanih kolumen v Dnevniku) noben vpliven medij ne objavi …

  • 14:06 16. Junij 2021.

    V 18 letih je SARS-cov-1 pridelal ''kar'' 20% razlike do SARS-cov-2- pravi Yeadon (nisem videl nikjer, da bi se to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.