Zdravje
1683 ogledov

Opozorila glede še enega bolj nalezljivega seva

Covid-19 Profimedia
Novi sev naj bi bil še bolj nalezljiv in odpornejši na protitelesa.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila na različico novega koronavirusa, ki se pojavlja predvsem v Latinski Ameriki. Ta različica, ki so jo poimenovali z grško črko lambda, naj bi bila bolj nalezljiva in bolj odporna na protitelesa, so opozorili v Ženevi.

Različica lambda ima večje število mutacij, katerih posledice še ugotavljajo in zanesljivih študij še ni. Kot kaže, pa bi lahko bila bolj kužna in morda tudi bolj odporna, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Prvič odkrit že avgusta lani

Različico so prvič identificirali v Peruju avgusta lani. V tej državi so od aprila zabeležili 81 odstotkov vseh novih okužb s to različico. Delež okužb s to različico narašča tudi v Argentini in Čilu, kjer ocenjujejo, da je novih okužb s to različico za tretjino vseh.

WHO je različice koronavirusa razdelil v dve kategoriji - različice, na katere je treba biti pozoren, in na različice, ki so skrb vzbujajoče. Različica lambda zaenkrat še spada v prvo skupino različic koronavirusa, ki se pojavlja na žariščih, lahko tudi v več državah.

V drugi skupini pa so tiste različice koronavirusa, ki so še posebej nevarne, se hitro širijo, jih je težko zamejevati ali povzročajo težak potek bolezni.

mestni utrip Covid-19 Slovenija Epidemije uradno ni več. Vse to so ukrepi, ki še veljajo!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • JZekspert 14:19 16.junij 2021.

    Lepo umirjeno napisano: https://www.dnevnik.si/1042957188/mnenja/kolumne/matjaz-figelj-kljub-znanju-goli-in-bosi Zakaj nikoli (razen zelo redkih in žal spregledanih kolumen v Dnevniku) noben vpliven medij ne objavi zdravo-razumskega pogleda številnih domačih vrhunskih strokovnjakov na slovenskizdravniki.si - ali gre za mafijsko OMERTO? Točno tako je videti, VSI prodani: ...prikaži več mediji, skoraj vsi politiki in 30 prodanih zdravnikov - in gre korona-fašizem dalje in tako v nedogled, dokler se ne ZBUDITE!!!

  • JZekspert 14:06 16.junij 2021.

    V 18 letih je SARS-cov-1 pridelal ''kar'' 20% razlike do SARS-cov-2- pravi Yeadon (nisem videl nikjer, da bi se to strokovno ovrglo... je pa ZELO VELIKO propagande in strašenja), seveda noben medij v Slo tega ni omenil. Razlike med t.i. ...prikaži več ''sevi'', ki jih vsepovsod napihujejo, da bi upravičili korona-fašistični teror in prisilno cepljenje, so recimo 0,3%, če karkoli od tega prebolite, ste IMUNI za dolgo časa. Vsak, ki trdi nasprotno, nima pojma, je bodisi plačanec, ali pa betonček (MS in taki)...