Orožje za uspešne

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Po najnovejši raziskavi sivka nima le pozitivnega učinka sproščanja. Z njo si lahko pomagamo pri pogajanjih, prodaji, tudi pri dvigu timskega duha pri ekipnih športih.
Oglej si celoten članek

Aroma sivke lahko predstavlja koristno orožje pri sklepanju pomembnih poslov. Tako pravi raziskava Roberte Sellaro z Univerze v Leidi, ki so jo objavili v reviji Frontiers in Psychology.

Aroma prave sivke je že dolgo znana po svoji moči sproščanja. “Že prejšnje raziskave dokazujejo, da nas aroma sivke spodbuja k temu, da smo bolj družabni in da se razdalja med nami in ljudmi iz okolice zmanjša,” pojasnjuje Roberta Sellaro. Dodaja, da smo v prisotnosti te arome bolj sproščeni in da zato druge dojemamo kot bolj podobne nam samim. To vpliva tudi na naše obnašanje. “Zaradi tega smo še pred raziskavo predvidevali, da bi lahko sivka povečala naše zaupanje do drugih,” pravi.

Največ denarja pri sivki

V raziskavi so testirali tri skupine udeležencev, ki so izvajale tako imenovano “trust game”, igro zaupanja. Pri eni skupini so s pomočjo dišeče svečke prostor zapolnili z aromo sivke, pri drugi skupini za aromo mete, v tretji niso dodajali arome. Udeleženci raziskave so se igrali igro zaupanja, kjer so si s soudeleženci v igri izmenjevali denar in na ta način ustvarili še več denarja. Udeleženci v skupini z vonjem sivke so zaslužili veliko več denarja in pri sami igri bolj zaupali eden drugemu.

“Ti rezultati so lahko zelo zanimivi v številnih različnih kontekstih, kot denimo v prodaji, pri pogajanjih, pri psihologiji športa in tako dalje,” pravi vodja raziskave. Dodaja, da bi sivka lahko olajšala prodajo določenega izdelka, dvignila timski duh in podobno.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.