Zdravje > Eko kotiček
15 ogledov

Orožje za uspešne

sivka Shutterstock
Po najnovejši raziskavi sivka nima le pozitivnega učinka sproščanja. Z njo si lahko pomagamo pri pogajanjih, prodaji, tudi pri dvigu timskega duha pri ekipnih športih.

Aroma sivke lahko predstavlja koristno orožje pri sklepanju pomembnih poslov. Tako pravi raziskava Roberte Sellaro z Univerze v Leidi, ki so jo objavili v reviji Frontiers in Psychology.

Aroma prave sivke je že dolgo znana po svoji moči sproščanja. “Že prejšnje raziskave dokazujejo, da nas aroma sivke spodbuja k temu, da smo bolj družabni in da se razdalja med nami in ljudmi iz okolice zmanjša,” pojasnjuje Roberta Sellaro. Dodaja, da smo v prisotnosti te arome bolj sproščeni in da zato druge dojemamo kot bolj podobne nam samim. To vpliva tudi na naše obnašanje. “Zaradi tega smo še pred raziskavo predvidevali, da bi lahko sivka povečala naše zaupanje do drugih,” pravi.

Največ denarja pri sivki

V raziskavi so testirali tri skupine udeležencev, ki so izvajale tako imenovano “trust game”, igro zaupanja. Pri eni skupini so s pomočjo dišeče svečke prostor zapolnili z aromo sivke, pri drugi skupini za aromo mete, v tretji niso dodajali arome. Udeleženci raziskave so se igrali igro zaupanja, kjer so si s soudeleženci v igri izmenjevali denar in na ta način ustvarili še več denarja. Udeleženci v skupini z vonjem sivke so zaslužili veliko več denarja in pri sami igri bolj zaupali eden drugemu.

“Ti rezultati so lahko zelo zanimivi v številnih različnih kontekstih, kot denimo v prodaji, pri pogajanjih, pri psihologiji športa in tako dalje,” pravi vodja raziskave. Dodaja, da bi sivka lahko olajšala prodajo določenega izdelka, dvignila timski duh in podobno.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.