Otroška srčna kirurgija: Ameriški kirurg: Otrok ni treba pošiljati na zdravljenje v tujino

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Po mnenju ameriškega kirurga slovenska otroška srčna kirurgija potrebuje usklajen kolektiv.
Oglej si celoten članek

Otroški srčni kirurg Jorge Salazar iz ZDA, ki je v Ljubljano prišel v organizaciji Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, je prepričan, da se bo področje otroške srčne kirurgije v Sloveniji uredilo. Najprej pa bo treba vzpostaviti kolektiv, ki bo deloval usklajeno, brez tega bodo bolniki trpeli, je dejal v pogovoru za STA.

Foto: med.uth.edu "V Sloveniji je trenutno najbolj nujno organizirati kolektiv, v katerem bodo njegovi člani enakopravni partnerji. To ustvari zaupanje," je opozoril Salazar, ki sicer dela v kardiološkem centru v Houstonu. "Če v kolektivu vlada pozitivno vzdušje, se njegovi člani čutijo povezane med seboj, kar skoraj čudežno vpliva na njegov uspeh," je pojasnil. Če pa se držijo vsak zase, je zelo težko zagotoviti usklajen skupen pristop pri zdravljenju. Zaradi tega trpijo vsi - tako mali bolniki in njihovi starši kot kolektiv, je opozoril.

V Sloveniji si tako predstavniki vlade kot vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana želijo oblikovati ne le odličen kolektiv v smislu rezultatov, ampak tudi v smislu sodelovanja, je opazil.

Veliko programov deluje zelo dobro

Salazar se profesionalno ukvarja s pomočjo programom po svetu, da bi lahko postali neodvisni od programov v tujini. Tako pomoč nudi med drugim v ZDA, srednji in južni Ameriki ter Evropi. Slovenski program je po njegovih besedah že 50., v katerem sodeluje. Po njegovi ugotovitvi veliko programov deluje zelo dobro.

Prirojene srčne napake pri otrocih so zelo pogoste in otroci so v preteklosti umirali zaradi njih, ker ni bilo ne znanja ne aparatur, je pojasnil Salazar. "A v Sloveniji že imate večino tega, kar potrebujete - strokovnjake v kolektivu, opremo in tehnologijo. Zato vam otrok ni treba pošiljati na zdravljenje v tujino," je poudaril. Veliko bolje od napotitev v tujino je po njegovem mnenju to, da se otroška srčna kirurgija postavi na noge v matični državi.

Slovenija se naj uči od drugih

Zdaj je po njegovih besedah tako na vrsti odločitev, da bi za zdravljenje otrok v Sloveniji izkoristili izkušnje, ki so na voljo v svetu. Sloveniji predlaga, da bi preskočila fazo učenja na svojih napakah in bi se začela učiti od drugih, kjer programi dobro delujejo. A treba je pridobiti strokovnjake, ki bodo delali na tem, je dejal. Izrazil je upanje, da bodo prve dobili v naslednjem mesecu ali dveh.

"Potrebujete kardiologe in kirurge, ki se ne bodo nenehno selili," je izpostavil. "A ko jih zaposliš, moraš tudi poskrbeti zanje - omogočiti jim moraš pozitivno delovno okolje in jih ustrezno plačati," je dodal.

Sam bo v Slovenijo prihajal na šest tednov, pogodbo o sodelovanju z inštitutom pa bo podpisal v teh dneh.

V sredo in četrtek je v Ljubljani operiral dva novorojenčka s prirojeno srčno napako, ki bi ju bilo treba sicer z letalom prepeljati na operacijo v tujino ali pa bi umrla. Starši so po njegovih besedah čutili olajšanje. "Tudi sam sem oče, imam sedem otrok, in kot starš vem, kaj bi si v takšnih okoliščinah želel za svojega otroka, in to je najboljša oskrba," je dejal.

Tudi zdravstveno osebje, s katerim je sodeloval v Ljubljani, je zelo pohvalil. Težav v sporazumevanju pa po njegovih besedah ni bilo, saj vsi govorijo angleško.

Sindikati UKC ogorčeni: Visoke pogodbe s tujimi strokovnjaki

"Našim zaposlenim se gleda na vsako naduro, tu pa se bodo sklepale visoke podjemne pogodbe s kirurgi iz tujine," je včeraj ponazoril predsednik sindikata kliničnega centra Vladimir Lazić, ki je ob tem dodalda se je program otroške srčne kirurgije izvajal uspešno s sodelovanjem nekaterih strokovnjakov iz tujine.

UKC Ljubljana Otroška srčna kirurgija: "Tukaj ga imate, zdaj pa poskrbite zanj."

"Zdaj pa se to čez noč rešuje z neko ad hoc rešitvijo. Zakaj zdaj plačevati neke svetovalne pogodbe za 20 tisoč evrov na teden z zdravniki iz ZDA, če smo imeli že prej tuje strokovnjake?" je na včerajšnji novinarski konferenci, ki so jo predstavniki petih sindikatov v UKC Ljubljana sklicali prav zaradi na novo ustanovljenega inštituta, dejal Lazić.  

Bolni otroci Otroška srčna kirurgija: Odpovedali novinarsko konferenco

Uničevanje javnega zdravstva

Po mnenju sindikatov gre za nepremišljeno potezo, ki dolgoročno ne rešuje problematike otroške kardiologije, uničuje pa javno zdravstvo. Sindikati se še sprašujejo, zakaj je treba ustanavljati nov pravni subjekt za opravljanje dejavnosti, ki jo je že izvajal UKC Ljubljana, ob dejstvu, da naj bi podporne storitve inštituta in prostore zagotavljal UKC Ljubljana. Po njihovem je edina prava rešitev ohranitev in ureditev programa otroške srčne kirurgije v okviru kliničnega centra.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.