Zdravje > Aktualno
2793 ogledov

Otroška srčna kirurgija: Odpovedali novinarsko konferenco

Otroška srčna kirurgija
Inštitut naj bi po besedah sindikalistov nekaterim zaposlenim dal drage podjemne ali druge pogodbe.

Z Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) so slabi dve uri pred težko pričakovano novinarsko konferenco o predstavitvi dela ustanove, ki v zadnjih mesecih sicer dviguje veliko prahu sporočili, da le-ta danes odpade.

Igor Gregorič | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek
Kot so zapisali, so "zaradi nepričakovane nujne zasebne obveznosti prof. dr. Igorja Gregoriča, dr. med., predsednika Sveta NIOSB", načrtovano današnjo tiskovno konferenco morali preložiti.

Novi datum konference, kjer naj bi odgovorni predstavili delo in načrte dela ter seveda odgovorili na številna vprašanja in kritike, tudi sindikatov UKC Ljubljana, zaenkrat še ni znan. 

Odgovoriti bo treba na številne kritike

Inštitut naj bi po besedah sindikalistov nekaterim zaposlenim dal drage podjemne ali druge pogodbe in tako zaobšel sistem plač v javnem sektorju. Glede delovanja inštituta imajo pomisleke tudi na Zdravniški zbornici Slovenije. 

Pediatrična klinika Zdravje Otroška srčna kirurgija: Na mestu je razmislek o tem, kje dobiti dodatne paciente Zdravniki Zdravje naših otrok Zdravje Otroška srčna kirurgija: Tik pred dogovorom s še več zdravniki iz ZDA

Več sindikatov, ki v UKC Ljubljana združujejo preko 5000 od skupno 8000 zaposlenih, je sicer zaskrbljenih zaradi načrtovanega reševanja problematike otroške srčne kirurgije. Izražajo upanje, da bo politika znova premislila zadevo in čim prej našla boljše rešitve. Kot so zapisali: "Ustanovljen je z namenom, da bi rešili težave v programu otroške srčne kirurgije. V petek pa bo več sindikatov zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana predstavilo nasprotovanje tovrstnemu reševanju težav."

Strokovnjaki iz tujine

Priznani strokovnjaki iz tujine preko inštituta že pomagajo Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana, saj ta po opozorilu ministrstva za zdravje nima dovolj svojih strokovnjakov, da bi lahko zagotavljal varno in kakovostno obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami. S pomočjo tujih strokovnjakov želijo zagotoviti varno in kakovostno obravnavo otrok in izobraziti dovolj domačih strokovnjakov.

Gostujoča kirurga sta na pediatrični kliniki po odhodu treh pediatričnih kardiologov od 9. julija opravila tri nujne operacije srca. Dve operaciji sta načrtovani še v začetku avgusta.

 

V. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar je za STA pojasnil, da želijo javnosti podrobno pojasniti vizijo delovanja inštituta ter predstaviti njegove kratkoročne in srednjeročne načrte. Pri tem naj bi posebno pozornost namenili novim oblikam dela, ki jih nameravajo vpeljati na področju otroške kardiologije. Kdaj bo inštitut začel s s kliničnim delom, pa še ni mogel napovedati.

Spomnil je, da inštitut trenutno Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana oziroma njegovi pediatrični kliniki zagotavlja stalno prisotnost kirurga in otroškega kardiologa. Strokovnjaki, ki prihajajo iz tujine, se menjajo, trenutno je v Ljubljani otroški srčni kirurg Jorge Salazar iz kardiološkega centra v Houstonu v ZDA, ki je v sredo in danes že operiral dva novorojenčka.

UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec in Teodor Žepič Nazadovoljstvo na UKC Zdravje Tako bo plačan ameriški kardiolog

 

Komentarjev 4
  • miki1234 14:24 02.avgust 2018.

    "Pravice delavcev ne bodo ogrožene" ... glavno, da so lahko ogrožene pravice državljanov - kot pravica do ustrezne zdravstvene oskrbe...

  • Avatar Leon
    Leon 13:49 02.avgust 2018.

    Res je ,dr, Erik Brecelj je eden izmed redkih ,ki jim zaupam. Slovenci bi morali prepoznati razliko med politikom in zdravnikom in podpreti zdravnike kot je dr.Brecelj.

  • Skipi 13:03 02.avgust 2018.

    Jaz bom samo povzel besede dr. Breclja iz enega od njegovih intervjujev. rekel je približno takole. Sloveski zdravniki so zadnji, ki se lahko pritožujejo nad ukrepi zavoda na področju otroške srčne kirurgije. V vseh teh letih so zaradi svojega odnosa ...prikaži več in vzvišenosti vse uničili sedaj pa v jok in na drevo, ko je treba tujce najeti da njihove napake in malomarnost rešujejo. Noben tujec pa ne bo sem prišel za drobiž delat če ga lahko že doma dobi.