Zdravje > Aktualno
762 ogledov

Otroška srčna kirurgija: Od danes naprej brez domačih kardiologov

UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec in Teodor Žepič V. L. UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec, Teodor Žepič
V ponedeljek prihajata tuja strokovnjaka. In kako bo potekala komunikacija?

Popoldne z delom na Oddelku za otroško srčno kirurgijo UKC Ljubljana zaključujeta še zadnja otroška srčna kardiologa, dva od treh slovenskih  strokovnjakov, ki so v začetku maja podali odpoved. "Po mojih informacijah bo danes ob 16. uri nastopil trenutek, ko kolega nista več zaposlena pri nas,"  je povedal  v.d. strokovnega direktorja pediatrične klinike Dr. Janez Jazbec in dodal, da v ponedeljek delo nastopita kardiolog iz Mostarja, ki je sicer hrvaški državljan in ameriški kirurg. 

Otroška srčna kirurgija | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob tem je Jazbec dejal, da bodo tudi preko vikenda zagotovili stanje pripravljenosti pediatričnega kardiologa. "Pripravljenost bo zagotovil pediatrični kardiolog, ki je del ekipe, ki je bila v programu za stalno kardiološko pripravljenost že ves čas,"  je dodal. 

Medtem češki kirurgi še vedno opravljajo posege. "V juliju ni predvidenih posegov. Če bo potreba za interventni poseg, pa imamo zagotovljen rezervni termin.  Trenutno čaka na posege deset otrok," je dejal generalni direktor UKC Aleš Šabeder. 

Zakon še ni sprejet

Kot je znano, je vlada prav zaradi hude kadrovske stiske na otroški kardiologiji, na hitro spremenila zakon o zdravniški službi in tako bistveno olajšala prihod zdravnikov izven držav EU. Vendar novela še ne velja - državni zbor jo bo obravnaval na torkovi nujni seji.

Otroška srčna kirurgija Sprememba zakonodaje Zdravje Odprta pot za delo zdravnikov iz tretjih držav pri nas

Plačana enako kot češki strokovnjaki

O pravni urejenosti pogodbe kardiologa, ki prihaja iz ZDA, torej izven EU, Jazbec ni želel govoriti, saj je po njegovem za to pristojno ministrstvo za zdravje.  Na pediatrični kliniki pričakujejo, da bo ameriški strokovnjak s svojim delom začel v ponedeljek -  torej kljub temu, da novela še ni sprejeta, na kar so pred tem opozarjali tudi pri zdravniški zbornici.

Novela določa, da bo minister za  zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, lahko začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji, in sicer v primerih, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in je s tem tvegano ogrožanje življenj ali huda okvara zdravja bolnikov. 

"Zdravnika bosta opravljala ambulantno dejavnost, urgentne invazivne posege, konzilarno službo in bosta ves čas prisotna na bolniškem oddelku,"  je pojasnil generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder. Evropski kardiolog, hrvaški državljan iz Mostarja ostane do 31. avgusta, s pogodbo za ameriškega a kardiologa, ki ga pripelje Nacionalni inštitut za otroško kirurgijo (NIOS), na UKC- ju niso podrobno seznanjeni. 

Prevajali bodo specializanti

Ker je treba zagotoviti ustrezno komunikacijo, bo za vse uradne dokumente poskrbela strokovna prevajalka služba NIOS. "Za komunikacijo med bolnikom in pacentom pa bodo poskrbeli zdravniki, ki so razporejeni na tem oddelku. Na kardiološkem oddelku bo namreč poleg pediatričnih kardiologov razporejen še specialist pediatrije in pa seveda ekipa specializantov, ki bodo pri tej tekoči neuradni komunikaciji sodelovali s tuje govorečima strokovnjakoma," je pojasnil. Ob tem je poudaril, da so za oba tuja pediatrična kardiologa že pridobili mnenja o njuni strokovni usposobljenosti in jih poslali na ministrstvo. 

 

 

 

 

 

Komentarjev 5
  • Miran Polič 14:14 08.julij 2018.

    To kaj se dogaja v zdravstvu je sramota.ukinit treba zdravstveno organizacijo .oni so krivi teh zablod.

  • Lavdan 18:59 06.julij 2018.

    Zakaj nihče ne objavi njihovih imen in kaj in kje bodo delali naprej. Vse skupaj se zamegljuje in nihče ni nič kriv.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 17:35 06.julij 2018.

    Tako je ministerstvo za zdravstvo vodila vlada CERARA in njegova nesposobna ministrica!! Prav sramotno je,da se taki uničevalci zopet pogovarjajo o sestavi vlade!! Samo poglejte si zapirajo oddelke zaradi pomankanja medicinskih sester!! Levica je sramota demokracije pri njih imajo samo ...prikaži več tisti pri koritu bajne plače sam vrh pa lahko krade po mili volji saj ima SVOJA rdeča sodišča!!