Zdravje > Otrok
5388 ogledov

Tako bo plačan ameriški kardiolog

UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec in Teodor Žepič V. L. UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec, Teodor Žepič
Ameriški kardiolog, ki bo prišel v Slovenijo za teden dni bo plačan desetkrat več.

Vodstvo UKC Ljubljana in zdravniški sindikat Fides sta kritična do plačevanja visokih tarif ameriškim kardiologom, ki bodo sodelovali z Nacionalnim inštitutom za otroške srčne bolezni. Prvi mož UKC Ljubljana Aleš Šabeder je prepričan, da bi lahko zatresle celoten zavod. 

Po podatkih ministrstva za zdravje je nacionalni inštitut že sklenil svetovalno pogodbo z zdravnikom iz ZDA za konzultacije, svetovanje, izobraževanje in vzpostavitev procesov za delovanje inštituta, in sicer za obdobje od 7. do vključno 15. julija, v vrednosti 22.829,23 evra bruto bruto.

Dva tisoč evrov na dan

Šabeder je potrdil, da tudi med zaposlenimi v hiši odjeknilo nezadovolsjtvo zaradi  2000 evrov neto na dan za ameriškega zdravnika. O tem so se v sredo pogovarjali tudi z zdravniškim sindikatom Fides.

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce Zdravje Tujim zdravnikom dali zeleno luč

Predsednik sindikata Konrad Kuštrin je bil v izjavi za STA kritičen do načina reševanja situacije na področju otroške kardiologije. Opozoril je, da Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni nima niti finančnega načrta niti dodeljenega programa s strani ZZZS. "Zdravnikom nimajo iz česa plačati," je opozoril, ob tem pa izpostavil tudi vprašanje, zakaj se istočasno postavljata dva centra za otroško kardiologijo - v UKC Ljubljana in na nacionalnem inštitutu, ko pa je bilo že večkrat povedano, da v Sloveniji ni dovolj otrok s srčnimi napakami niti za en center..

Zdravstvo Sprememba zakona Zdravje Otroška srčna kirurgija: Tuja strokovnjaka še ne moreta delati z bolniki

Veliko več od čeških strokovnjakov

Vodstvo UKC Ljubljana se je v sredo z vodstvom nacionalnega inštituta dogovorilo, da bo vse pogodbe o delu z ameriškimi zdravniki sklepal inštitut, UKC Ljubljana pa bo pogodbo sklenil s hrvaškim kardiologom, za katerega čakajo še zeleno luč ministrstva za zdravje. V UKC Ljubljana so ministrstvo opozorili, da bo plačilo za ameriške zdravnike, ki ga je predlagal nacionalni inštitut, zagotovil pa naj bi ga UKC Ljubljana, daleč presegalo stroške, ki jih imajo zdaj s češkimi strokovnjaki.

Strošek dela ameriških zdravnikov bo tudi kar nekajkrat višji tudi od plačila, ki ga bo prejel hrvaški zdravnik. "Njegovo plačilo je opredeljeno za efektivne ure, in sicer 23 evrov za efektivno uro in štiri evre za uro pripravljenosti. To je znotraj okvirov plačnega sistema slovenskih zdravnikov," je pojasnil Šabeder.

Ob tem pa je dodal, da je "situacija prišla do neke točke, ko so cene na trgu - ob iskanju pomoči v zadnjem trenutku, bistveno višje kot bi bile sicer".

Prevajali bodo domači zdravniki

Ameriški zdravnik, ki ne zna slovensko, kar pomeni, da bodo pogovor s pacienti morali prevajati domači zdravniki, se je v UKC Ljubljana že seznanil s procesi dela, spoznaval prostore, opremo in sodelavce ter je na razpolago za konzultacije ostalim zdravnikom. Pripravil bo tudi poročilo s predlogi za vzpostavitev delovanja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

Otroška srčna kirurgija | Avtor: Profimedia Profimedia

Na ministrstvu so pojasnili, da bo inštitut zaposlil štiri zdravnike, nosilce dejavnosti, ter enega ali dva sodelavca v strokovni službi inštituta. Ministrstvo pa jim bo skladno z zakonom o zdravstveni dejavnosti izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti.

zdravnik Zdravje Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni bo zaposlil štiri zdravnike

Nacionalni inštitut bo po pojasnilih ministrstva nadaljeval z zaposlovanjem dodatnih zdravnikov, medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja, ki je potrebno za normalno njegovo delovanje. S prenosom kliničnega dela bo sklenjena tudi pogodba z ZZZS. Niso pa odgovorili na vprašanje, ali se bo program z UKC Ljubljana prenesel na nacionalni inštitut ali pa bodo inštitutu dodelili dodaten program.

O ureditvi delovanja nacionalnega inštituta so med drugim pojasnili, da je ta javni zavod, vpisan v sodni register z zakonitim zastopnikom, vršilcem dolžnosti direktorja Branetom Dobnikarjem. Konstituiran je bil svet zavoda, ki je sprejel temeljne akte za delovanje zavoda. Svet zavoda vodi srčni kirurg iz ameriškega Houstona Igor Gregorič, ki je tudi stalno dosegljiv za konzultacije.

Kot so še zapisali na ministrstvu, je namen nacionalnega inštituta "zagotavljanje kontinuirane, varne in kakovostne oskrbe bolnikov. Cilj je tudi, da obravnava otrok poteka v Sloveniji, po mednarodno uveljavljenih smernicah in standardih," so dodali.

 

 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Irmkionna
    Irmkionna 22:34 13.julij 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > > Sexydrom.com