Oživel virus star več kot 30.000 let

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Zaradi globalnega segrevanja se na Sibiriji vztrajno topi led. Prav to je pripomoglo, da so francoski strokovnjaki našli velik pravirus.
Oglej si celoten članek

Gre za Mollivirus sibericum. To je drugi virus, ki so ga strokovnjaki našli in izhaja iz prazgodovine, piše Focus. Prvega so našli že leta 2003.

Preden so se znanstveniki odločili za reaktivacijo virusa, so se prepričali, da virus ne bi mogel škoditi ljudem ali živalim današnjega časa. Zato je popolnoma nenevaren.

Možne katastrofalne posledice

Kljub temu strokovnjaki opozarjajo, da se lahko zaradi taljenja ledu pojavijo številni virusi, ki bi bili za nas tudi smrtno nevarni. “Ne moremo izključiti možnosti, da bi se zaradi taljenja ledu pojavili smrtno nevarni virusi, ki bi okužili ekosisteme, kar bi lahko privedlo do vseh možnih posledic,” pravi vodja raziskave Jean-Michel Claverie.

To še ni vse. Področja, kjer naj bi bilo veliko hiberniranih virusov, so ista področja, kjer se intenzivno iščejo naftni viri. Tudi to bi lahko povzročilo, da pride na plano kakšen od nevarnih pradavninskih virusov. “Če ne bomo previdni, nam lahko grozijo katastrofalne posledice,” je zaključil. 

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:17 10. September 2015.

    Zanimiva informacija. A ne bojim se virusov. Ubila nas bo za samo nekaj stopinj na planetarni ravni višja povprečna temperatura. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.