Zdravje > Aktualno
57 ogledov

Oživel virus star več kot 30.000 let

Padavin v notranjosti Sibirije ni veliko, a sneg, ki zapade, se zaradi mraza obd Žurnal24 main
Zaradi globalnega segrevanja se na Sibiriji vztrajno topi led. Prav to je pripomoglo, da so francoski strokovnjaki našli velik pravirus.

Gre za Mollivirus sibericum. To je drugi virus, ki so ga strokovnjaki našli in izhaja iz prazgodovine, piše Focus. Prvega so našli že leta 2003.

Preden so se znanstveniki odločili za reaktivacijo virusa, so se prepričali, da virus ne bi mogel škoditi ljudem ali živalim današnjega časa. Zato je popolnoma nenevaren.

Možne katastrofalne posledice

Kljub temu strokovnjaki opozarjajo, da se lahko zaradi taljenja ledu pojavijo številni virusi, ki bi bili za nas tudi smrtno nevarni. “Ne moremo izključiti možnosti, da bi se zaradi taljenja ledu pojavili smrtno nevarni virusi, ki bi okužili ekosisteme, kar bi lahko privedlo do vseh možnih posledic,” pravi vodja raziskave Jean-Michel Claverie.

To še ni vse. Področja, kjer naj bi bilo veliko hiberniranih virusov, so ista področja, kjer se intenzivno iščejo naftni viri. Tudi to bi lahko povzročilo, da pride na plano kakšen od nevarnih pradavninskih virusov. “Če ne bomo previdni, nam lahko grozijo katastrofalne posledice,” je zaključil. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Igor Đukanović 10:17 10.september 2015.

    Zanimiva informacija. A ne bojim se virusov. Ubila nas bo za samo nekaj stopinj na planetarni ravni višja povprečna temperatura. Kar je, priznam, zelo težko razumeti vsem nam, ki nas danes rahlo zebe.