Pacientom nove dolžnosti

Foto: Profimedia
Sprejeta je novela zakona o pacientovih pravicah, ki prinaša novosti na področju napotitev.
Oglej si celoten članek

Državni zbor je s 50 glasovi za in 19 proti podprl novelo zakona o pacientovih pravicah, ki prinaša novosti na področju napotitev, vodenja čakalnih seznamov in informiranja bolnikov. Z novelo se uvaja vmesna stopnja nujnosti "zelo hitro", po kateri bodo bolniki morali biti pregledani v 14 dneh.

Novela zakona ohranja stopnje nujnosti "nujno", "hitro" in "redno", dodaja pa še "zelo hitro". Po navedbah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc bo nova stopnja nujnosti olajšala napotovanje onkoloških bolnikov.

Novela še predvideva, da se bo bolnik sam odločil, ali bo uveljavljal možnost drugega mnenja. Ko bo bolnik med zdravstveno obravnavo utrpel hujše telesne poškodbe, invalidnost ali smrt in bo zaradi tega stekel sodni postopek, bo sodišče zadevo obravnavalo prednostno.

Neverjetno Neverjetno! Toliko čakanja na operacijo palca

Nove dolžnosti pacienta

Tudi bolniki z novelo dobivajo določene obveznosti. Tako bodo morali deset dni pred načrtovanim posegom ali specialističnim pregledom izvajalcu sporočiti svojo morebitno odsotnost, sicer se bolnika črta s čakalnega seznama, ponovno pa se ga pri istem izvajalcu za isto storitev lahko uvrsti šele po treh mesecih od termina, na katerega se neopravičeno ni odzval. Po drugi strani pa bodo morali izvajalci zdravstvenih storitev bolnika uvrstiti na ustrezni čakalni seznam in vzpostaviti osebni stik z njim.

Čakalni seznam bodo vodili za vse storitve, kjer obstaja čakalna doba, bolniki pa bodo na čakalni seznam uvrščeni v petih dneh po predložitvi napotnice. Novela kot dopustno čakalno dobo pred ordinacijo predvideva 30 minut.

Slovenija Najvišje odškodnine izplačujejo te bolnišnice

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 21:09 26. September 2017.

    Avtor tega prispevka kaj doloca nov zakon, da pacienta ni treba takoj vpisati na cakalni seznam, ko se naroci in …

  • 20:03 26. September 2017.

    10 dni prej sporočiti odsotnost drugače te črtajo iz seznama!?. Zboliš 2 dni prej ne moreš na pregled te črtajo …

  • 19:48 26. September 2017.

    Cerarju so kokoške pobegnile ...........Novela zakona ohranja stopnje nujnosti "nujno", "hitro" in "redno", dodaja pa še "zelo hitro"..............torej sledijo ; …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.