Zdravje
6885 ogledov

Pacientom nove dolžnosti

bolnišnica dvigalo Profimedia
Sprejeta je novela zakona o pacientovih pravicah, ki prinaša novosti na področju napotitev.

Državni zbor je s 50 glasovi za in 19 proti podprl novelo zakona o pacientovih pravicah, ki prinaša novosti na področju napotitev, vodenja čakalnih seznamov in informiranja bolnikov. Z novelo se uvaja vmesna stopnja nujnosti "zelo hitro", po kateri bodo bolniki morali biti pregledani v 14 dneh.

Novela zakona ohranja stopnje nujnosti "nujno", "hitro" in "redno", dodaja pa še "zelo hitro". Po navedbah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc bo nova stopnja nujnosti olajšala napotovanje onkoloških bolnikov.

Novela še predvideva, da se bo bolnik sam odločil, ali bo uveljavljal možnost drugega mnenja. Ko bo bolnik med zdravstveno obravnavo utrpel hujše telesne poškodbe, invalidnost ali smrt in bo zaradi tega stekel sodni postopek, bo sodišče zadevo obravnavalo prednostno.

Operacija Neverjetno Zdravje Neverjetno! Toliko čakanja na operacijo palca

Nove dolžnosti pacienta

Tudi bolniki z novelo dobivajo določene obveznosti. Tako bodo morali deset dni pred načrtovanim posegom ali specialističnim pregledom izvajalcu sporočiti svojo morebitno odsotnost, sicer se bolnika črta s čakalnega seznama, ponovno pa se ga pri istem izvajalcu za isto storitev lahko uvrsti šele po treh mesecih od termina, na katerega se neopravičeno ni odzval. Po drugi strani pa bodo morali izvajalci zdravstvenih storitev bolnika uvrstiti na ustrezni čakalni seznam in vzpostaviti osebni stik z njim.

Čakalni seznam bodo vodili za vse storitve, kjer obstaja čakalna doba, bolniki pa bodo na čakalni seznam uvrščeni v petih dneh po predložitvi napotnice. Novela kot dopustno čakalno dobo pred ordinacijo predvideva 30 minut.

razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto Slovenija Najvišje odškodnine izplačujejo te bolnišnice

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • res.no 21:09 26.september 2017.

  Avtor tega prispevka kaj doloca nov zakon, da pacienta ni treba takoj vpisati na cakalni seznam, ko se naroci in da napotnico, ampak imajo casa 5 dni, da to storijo? Ker ce je to tako potem so nazadovali in zmanjsali ...prikaži veči pravice pacientom in dopuscajo z novelo se vec mesetarjenja in preskakovanja cakalnih dob. Namrec zdaj so te morali vpisati takoj ko si dal napotnico in celo takoj ob narocilu in si imel potem 5 dni casa da posljes napotnico za dodeljen termin. Potlej je to odvzem pravic pacientu.

 • Skipi 20:03 26.september 2017.

  10 dni prej sporočiti odsotnost drugače te črtajo iz seznama!?. Zboliš 2 dni prej ne moreš na pregled te črtajo s seznama. Nujen sestanek čez tri dni ob času pregleda, bi sporočil ampak nima veze te črtajo iz seznama. Vedno ...prikaži več sem sporočil predčasno kadar na pregled nisem mogel ampak 10 dni je malo huda sploh pa da potem ponovno čakaš 6 in več mesecev.

 • Avatar Leon
  Leon 19:48 26.september 2017.

  Cerarju so kokoške pobegnile ...........Novela zakona ohranja stopnje nujnosti "nujno", "hitro" in "redno", dodaja pa še "zelo hitro"..............torej sledijo ; SPEED 1, SPEED 2, SPEED 3 ?