Slovenija
668 ogledov

"Ne obvladuje situacije, zato je čas za njen odhod"

Milojka Kolar Celarc Saša Despot
Ministrica se zagovarja pred poslanci in poslankami.

Milojka Kolar Celarc ne obvladuje situacije v zdravstvu, zato je čas, da odide, so prepričani v stranki SDS, ki je vložila interpelacijo. "Kriza v zdravstvu se le še poglablja in čutijo jo državljani," je na današnji maratonski seji, na kateri se zagovarja ministrica, dejala poslanka SDS Jelka Godec. Nanizala je številne dogodke v zdravstvu v času ministrovanja Kolar Celarčeve, ki po prepričanju predlagateljev potrjujejo, da bi ministrica morala oditi.

Korupcija se je razbohotila, čakalne dobe so se podaljšale

Med očitki predlagateljev interpelacije je izpostavila, da se je v tem mandatu korupcija razbohotila čez vse meje, ministrica pa jo s svojimi ukrepi še legalizira. Izpostavila je tudi razmere na pediatrični kliniki, podaljševanje čakalnih dob v zdravstvu ter slabo poslovanje zdravstvenih zavodov. Kritična je bila tudi do napovedane ustanovitve sanacijskih odborov, ki naj bi izpeljali sanacije zdravstvenih zavodov.

Operacija Reforma? Slovenija Nov zakon o zdravniški službi: Zdravstveni blagajni bo ostalo več denarja

Ministrica je v zagovoru zavrnila vseh pet točk iz interpelacije. Kot je dejala, predlagatelj ni predstavil niti enega samega argumenta, s katerim bi utemeljil, da krši prisego ob imenovanju. 

"Za čakalne dobe nisem kriva jaz"

Tako da pri svojem zagovarja ničelno toleranco do korupcije, v skladu s svojimi pristojnostmi se je vključevala v reševanje razmer na pediatrični kliniki, dolge čakalne dobe rešujejo tako z dodatnim denarjem kot tudi z zakonodajnimi rešitvami, dodaten denar so z interventnim zakonom zagotovili tudi za finančne težave bolnišnic.

čakalnica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Slovenija se tako kot vse države v EU-ju srečuje z dolgimi čakalnimi dobami, zato zavračam trditve, da sem sama kriva zanje," je v zagovoru dejala ministrica. Poudarila je da gre za širok problem, na katerega vplivajo tako staranje prebivalstva kot povečano povpraševanje po zdravstvenih storitvah in nove možnosti zdravljenja.

Manj denarja, enak obseg dela

K podaljšanju čakalnih vrst pa naj bi svoje prispevala tudi kriza. "Z analizami vzrokov za primanjkljaje bolnišnic smo dokazali, da je varčevanje najbolj prizadelo naše zdravstvo,"  je dejala. "To ni zmanjšalo obsega storitev, je pa prejelo bistveno manj denarja."

.Dejala je, da so zakoni, ki jih predlaga, nujne spremembe v zdravstvu in so v korist bolnikom, ne pa posameznim interesnim skupinam in kapitalu.

Zdravstvo Kritike Zdravje Sprememba, ki pa ne bo skrajšala čakalni vrst?

Poslance je pozvala, naj se z zavrnitvijo interpelacije tudi ob tej priložnosti opredelijo za kakovostno, javno in solidarno slovensko zdravstvo.

Večina jih bo glasovala proti interpelaciji

Za ministrico trdno stojijo v SMC. Tudi večina poslancev DeSUS in SD je zagotovila, da bo danes glasovala proti interpelaciji, čeprav so poudarili, da to ni podpora ministričinemu delu. V DeSUS pravijo, da gre za podporo premierju Miru Cerarju, v SD pa izpostavljajo nasprotovanje politiki SDS.

Milojka Kolar Celarc Slovenija Poslanci kritični do zakona o zdravstveni dejavnosti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • s4turn 21:13 13.september 2017.

    Pridruži se nam v boju! https://www.edominations.com/si/profile/28606

  • Avatar Leon
    Leon 20:17 13.september 2017.

    Glavni krivec za kaos v zdravstvu je Miro Cerar ,ki zagovarja svojo spletično enako kot je zagovarjal Mrakovo in Brenčičko ................seveda gliha vkup štriha ali po znanem reku ; Roka roko umije ,obe pa obraz !

  • dragec 20:09 13.september 2017.

    Ti krle, smotani, ali ne vidiš to povezavo SSDSS - zdravniški lobi. GABIŠ se sam sebi