Slovenija
93 ogledov

Milojka Kolar Celar: "Nesoglasja se lomijo na plečih otrok"

Nova stavba pediatrične klinike Žurnal24 main
Ogorčena in zaskrbljena ministrica za zdravje vodstvo UKC očita, da ni naredlo dovolj za izboljšanje razmer na Pediatrični kliniki. Iz ZZS medtem sporočajo, da zaradi majhnega števila specialistov srčne kirurgije, ki se ukvarjajo z zdravljenjem otrok, niso sposobni speljati potrebnih strokovnih nadzorov.

"Vodstvo UKC Ljubljana ni naredilo dovolj in razmer ne rešuje," je v odzivu na včerajšnja razkritja glede zdravljenja otrok na oddelku srčne kirurgije na Pediatrični kliniki, dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Kot je znano, je UKC Ljubljana včeraj vnovič predlagal razrešitev strokovnega direktorja Pediatrične klinike Rajka Kende, ob tem pa so na plano prišli novi podatki o domnevih napakah  pri zdravljenju otrok, ki so posledica nesoglasij med zdravniki. Tako naj bi bilo nepravilno zdravljenih kar 40 otrok.

14-letnik zaradi napačne diagnoze umrl

Rajko Kenda | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zapletati se je začelo zaradi zdravljenja 14-letnika, ki naj bi mu lečeči zdravnik, kardiolog Uroš Mazić, postavil napačno diagnozo. Deček je zaradi napačnega zdravljenja lani jeseni umrl.

Varnostna analiza smrti pa je nato pokazala, da lečeči zdravnik stanja otroka ni prepoznal kot ogrožujočega in zato ni bil predlagan za hitro kirurško zdravljenje, medtem ko sta druga dva zdravnika med hospitalizacijo prepoznala bolnikovo stanje kot nevarno, a "zaradi izkušenj s slabimi medsebojnimi odnosi v potek dogajanja po rednem konziliju sistemsko nista aktivno posegla".

"Kopač mi je zagotavljal drugače"

"Zelo zaskrbljena in ogorčena, zato ker se nerazčiščeni in slabi medsebojni odnosi rešujejo na plečih otrok, pacientov in njihovih staršev in zagotavljam, da bom naredila vse, da se to ne bo več dogajalo," zagotavlja ministrica.

Ministrstvo za zdravje 25. maja prejelo pobudo staršev o izrednem upravnem nadzoru na pediatrični kliniki. Od vodstva UKC in pediatrične klinike so zato zahtevali dodatna pojasnila o razmerah na oddelku otroške srčne kirurgije za obdobje od septembra 2016 do junija letos. Zahtevali so tudi pojasnila, kakšne ukrepe je vodstvo sprejelo glede slabih odnosov na kliniki. Celotno dokumentacijo so posredovali svetu zavoda in ga pozvali, naj jo prednostno obravnava.

Zdravniška zbornica pa je bila po besedah ministrice že drugič pozvana, naj glede zdravljenja kardiologov na oddelku Pediatrične klinike, izvede izredni strokovni nadzor. Čebašek-Travnikovo so pozvali tudi, naj obravnava tudi odnose med svojimi člani zdravniki.

Čebašek-Travnikova: Neodvisnih specialistov nimamo

"Specialistov s tega področja je pri nas tako malo, da so v zdravljenje vpleteni vsi ali vsaj večina njih," pojasnjuje predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik, ki je potrdila, da so v zadnjega pol leta prejeli več prijav glede zdravljenja na pediatrični kliniki UKC Ljubljana. Gre za primer smrti 14-letnika, primer zdravljenja dveletne Neže Arnolj in za ponoven nadzor nad zdravljenjem otroka v okviru programa otroške srčne kirurgije,

Nadzori odrejeni, komisije ne morejo sestaviti

Odbor za strokovno-medicinska vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), ki je zaradi zapletov pri imenovanju nove predsednice, začel delovati šele maja, je sicer nadzore odredil, vendar se ti zaradi težav s sestavljanjem komisij, še niso začeli. Doslej so uspeli sestaviti le komisijo, ki bi izvedla nadzor nad zdravljenjem umrlega 14-letnika. Nadzor se bo začel junija, rezultati naj bi bili znani jeseni.

Komisija za nadzor zdravljenja Neže Arnolj razpadla

Oba specialista, ki naj bi opravila nadzor nad zdravljenjem dveletne Neže Arnolj pa sta iz komisije izstopila.

UKC Ljubljana je na ZZS vložil tudi zahtevo za izvedbo nadzora nad ugotovitvami zdravnice Hribernikove, ki je od maja lani beležila spodrsljaje zdravnikov na otroški kardiologiji. Kot pojasnjuje Čebašek-Travnikova, je ugotovitve že pregledala specialistka srčne kirurgije, ki zdravi odrasle, in napak ni potrdila. Zato se sprašuje, ali je ta nadzor sploh utemeljen.

Javno obračunavanje zdravnikov je nedopustno!

"Ne smemo delati novih krivic," pravi predsednica, ki obsoja javno obračunavanje med strokovnim direktorjem Pediatrične klinike Rajkom Kendo in strokovno direktorico UKC Ljubljana Marijo Pfeifer. "Zelo je moteče, da se v javnosti razčiščujejo stvari, ki bi se morale razčistiti znotraj delovnega okolja. Javnost ima pravico vedeti, vendar šele, ko se napaka potrdi in ko se pripravijo ukrepi, kako in kaj naprej," poudarja Čebašek-Travnikova.

"Najbolj so prizadeti bolniki"

"To najbolj prizadene bolnike in njihove svojce, posledično pa vpliva tudi na zdravljenje. Nekorektno je govoriti o napakah, preden so dokazane," pravi Čebašek-Travnikova, ki pa se glede tega, ali je Rajko Kenda odstavljen predčasno, ni opredelila: "To presega moje pristojnosti, Kenda tudi ni med nadzorovanimi zdravniki."

Nadzor nad zdravljenjem otrok s srčnimi napakami ostal brez epiloga?

Čebašek-Travnikova je spomnila tudi na nadzor nad programom zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami, ki ga je leta 2015 opravila mednarodna komisija. "Nadzor je prinesel zaključke, ni pa mi znano, da bi bilo na podlagi teh zaključkov kar koli uresničilo. Če bi se takratna priporočila upoštevala in uresničila, bi danes lahko govorili o drugačnih, urejenih razmerah." Kot pravi Čebašek-Travnikova, je UKC kljub obljubi še vedno ni obvestil, ali je uspel skleniti dogovor o sodelovanju pri zdravljenju otrok s prirojenimi srčnimi napakami s katerim od tujih centrov.

 

 

Komentarjev 4
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:40 13.junij 2017.

    Top 3.osebki,ki so najbolj zaslužni za propad zdravstva na slovenskem1.Milojka2.Kenda3.vsi premierji od 1991 leta naprej in z njimi vse vlade

  • jakec1575 16:20 13.junij 2017.

    zdravniska zbornica ne opravlja svojega dela. pac, ce doma ne mores narediti neodvisne komisije jo naj uvozi in placa iz svojega denarja. saj ima dovolj kesha iz članstva. menda ne pricakujejo da bo to država placala. gre za renome njihove ...prikaži več stroke. kar se tice pa kdo ni oz je kriv. objektivno je zaradi arogantnega obnasanja, ki je zaviralo pomik k boljsim praksam kriv tudi dr. kenda. kazensko morda ni in ne bo, je pa njegovo javno nastopanje in avtoriteta imela vpliv na potek dogodkov. In Izboljsav se vedno ni. torej je odgovoren. Odgovornost je vecplastna kategorija. naziv direktor ni samo kar tako malo za litit se, pomeni veliko odgovornosti in tudi vpliva, da se stvari uredijo in premaknejo. dr. Kenda pa je del problem, ne resitve. zato je upraviceno odletel 5 mesecev pred penzijo.

  • Avatar Leon
    Leon 16:02 13.junij 2017.

    Glavni krivec je Cerar ,ki je vedno podpiral Kolarjevo ,kljub prejšnjim aferam z mrtvimi otroki in še zadnja NEŽA ,ki so jo počasi ubijali na pediatriji ! Zdravniško zbornico bi morali takoj ukiniti in kaznovati vse od predsednice do sveta ...prikaži več zbornice . TO JE SRAMOTA ZA CERARJA .