Zdravje > Aktualno
246 ogledov

22 neprimerno zdravljenih otrok, starši pisali ministrici

pediatrična klinika Saša Despot
"Kardiologa, ki je poleg tega še edini aritmolog v Sloveniji in ima vsaj 20 let neprecenljivih izkušenj na področju srčnih aritmij, so premestili na oddelek za ledvice," so zapisali starši. Zdravnik premeščen zaradi primera smrti 14-letnega dečka in še drugih neprimerno zdravljenih otrok.

Starši otrok, ki jih zdravijo na kardiologiji pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, so na ministrstvo za zdravje poslali pobudo za uvedbo izrednega upravnega nadzora nad delom pediatrične klinike.

V pismu, ki ga navaja STA, opozarjajo, da je v Sloveniji edini strokovnjak za njihove težave Uroš Mazić, ki je do zdaj pri otrocih z aritmijo srca opravljal kardiološke preglede, preglede srčnega spodbujevalnika na pol leta in 24-urno beleženje podatkov telemetrije. "Od začetka tega leta pa so se stvari obrnile na glavo, če ne že v zelo absurdno situacijo, ki je najmanj ugodna za naše male bolnike," navajajo.

Dodajajo, da so ostali brez edinega aritmologa v Sloveniji. Najprej naj bi jih obvestili, da je le bolniško odsoten, zdaj pa so ga premestili na nefrološki oddelek, kjer se ukvarjajo s težavami ledvic in sečil.

"Da, prav ste prebrali. Kardiologa, ki je poleg tega še edini aritmolog v Sloveniji in ima vsaj 20 let neprecenljivih izkušenj na področju srčnih aritmij, so premestili na oddelek za ledvice," so zapisali.

Premestitev zaradi napake.

Zdravnika so premestili zaradi  primera14-letnega dečka, varnostna analiza smrti je namreč pokazala, da Mazić, ki je bil njegov zdravnik, ni prepoznal, da je njegovo stanje ogrožujoče in ga zato ni predlagal za hitro kirurško zdravljenje, medtem ko sta druga dva zdravnika med hospitalizacijo prepoznala bolnikovo stanje kot nevarno, a "zaradi izkušenj s slabimi medsebojnimi odnosi v potek dogajanja po rednem konziliju sistemsko nista aktivno posegla".

Smrt bi lahko preprečili

Nato je bil izveden izredni strokovni nadzor nad tem primerom, ki je pokazal, da bi bilo "ob ustrezni prepoznavi vzroka poslabšanja in pravočasnem intenzivnem zdravljenju pred srčnim zastojem v enoti za intenzivno medicino verjetno možno pri bolniku preprečiti smrt".

22 neprimerno zdravljenih otrok, ki imajo sedaj velike težave

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je danes povedala, da je Mazić več bolnikov vodil pod neustrezno diagnozo, ki ni bila dokazana. Dve tožbi zaradi tega so oškodovani že vložili, od tega eno za 25.000 evrov. Od januarja so po njenih besedah odkrili 22 primerov. Za primer umrlega 14-letnika je Pfeiferjeva že vložila kazensko ovadbo zaradi malomarnega zdravljenja, za na novo odkrite primere pa bodo ustrezni postopki še sproženi, je napovedala.

"Kenda naj prevzame odgovornost"

Vodstvo ljubljanskega UKC-ja je sicer že drugič podalo predlog za razrešitev Rajka Kende s položaja strokovnega direktorja Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana

Na novinarski konferenci so kot glavni razlog za razrešitev navedli sistemska neskladja na pediatrični kliniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.