Slovenija
182 ogledov

Zdravniška zbornica zahteva imena zdravnikov, ki so zdravili Nežo

Neža Arnolj Zala Arnolj
Zdravniška zbornica je sklenila, da bo glede zdravljenja Neže Arnolj, ki so jo na UKC Ljubljana sprejeli pri dveh letih zaradi popuščanje srca, izvedla strokovni nadzor. Od UKC bodo zahtevali dopolnitev dokumentacije, imena zdravnikov, ki so deklico zdravili. Ali bodo upoštevali tudi dokumentacijo iz Padove, ni znano.

Odbor za strokovno-medicinska vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) je na majski seji obravnaval primer zdravljenja Neže Arnolj v UKC Ljubljana ter sprejel odločitev, da bo v konkretnem primeru izveden izredni strokovni nadzor, so sporočili z zdravniške zbornice. 

Dveletno Nežo so na UKC Ljubljana zaradi odpovedovanja srca obravnavali avgusta in septembra lani. Sprejeli so jo na Pediatrični kliniki, nato pa je bila premeščena na Klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo.

Sum malomarnega zdravljenja

Zaradi sumljivih okoliščin, ki kažejo na sum storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti po 179. členu Kazenskega zakonika, je ministrstvo za zdravje že novembra lani zdravniško zbornico pozvalo, naj izvede strokovni nadzor. Izvedbo nadzora je od ZZS zahtevala tudi Policija. Ker se to ni zgodilo, je ministrstvo aprila letos zdravniško zbornico opozorilo še enkrat.

Od UKC Ljubljana zahtevali imena zdravnikov

Neža Arnolj | Avtor: Z. A. Z. A.
UKC Ljubljana, ki se sam za strokovni nadzor obravnave dvoletnice ni odločil, dopolniti pa bo moral tudi dokumentacijo, ki jo je že poslal na ZZS.

"Glede na to, da zbornica ne razpolaga z imeni zdravnikov, ki so sodelovali v postopku zdravljenja deklice, in da je postopkovno pravilno, da ZZS pridobi imena zdravnikov, saj se bo nadzor izvajal pri zdravnikih in ne na institucijah, bo odbor zaprosil UKC Lj. za posredovanje manjkajočih podatkov," so sporočili z Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS).

Starša: Dokumentacija ne izraža pravega stanja

Starša sta prepričana, da dokumentacija iz UKC ne izraža stanja, v katerem je bila Neža, ko je bila hospitalizirana na UKC Ljubljana. Po odklopu z zunajtelesnega obtoka je deklica namreč ostala v paliativni oskrbi (lajšanje bolečin), novih preiskav pa niso naredili, čeprav se je stanje spremenilo. Deklica se je začela odzivati na zunanje dražljaje in samostojno uživati hrano.

Starša, ki sta izgubila zaupanje v ljubljanske zdravnike, sta na UKC Ljubljana skušala doseči, da bi Nežo pregledali tuji, neodvisni strokovnjaki, ker pa to ni bilo izvedljivo, sta Nežo nato na lastno odgovornost odpeljali v Padovo, kjer so ji ponovno uvedli zdravila. Po večmesečni rehabilitaciji pa se je Neža vrnila v Slovenijo, starša sta sporočila, da se je njeno stanje izboljšalo.

Neža Arnolj | Avtor: FB FB
Bodo upoštevali tudi dokumentacijo iz Padove?

Ali bo zdravniška zbornica v strokovnem nadzoru upoštevala tudi dokumentacijo iz Padove, ni znano. "Odbor je že pripravil predlog nadzorne komisije, ki bo lahko imenovana takoj po pridobitvi manjkajočih podatkov. Glede potrebne medicinske dokumentacije bo presojala nadzorna komisija," so na naše vprašanje odgovorili na zdravniški zbornici.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • mph 09:23 04.junij 2017.

    Oh, pa smo pri paronoji cepljenja in drugega .... ja, zdravnikom ZAUPAM, ker generalno se ukvarjajo s tem pomagat pacientom ... so pa vmes izjeme, nekje pa napačen vodja oddelka (kot vseh službah) uniči cel team ...... zaupat pa ne ...prikaži več pomeni verske slepote, še vedno zaupam, če se kaj ne strinjam sprašujem na veliko.Če pa sledim tvoji logiki, je pa itak brezveze, da so otročka peljali v Padovo, saj so itak vsi isti, kaj ne?

  • privat 09:06 04.junij 2017.

    to je morilski pohod skorupirancev. vsak vmešan dohtor bi moral odgovarjati za uboj otroka! delo opravljajo a ne razmišljajo o zdravljenju. z aspirinom zdravijo kolero?? to je poskus oz. namen uboja z pokroviteljstvom kliničnega centra!

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 02:06 04.junij 2017.

    To bi moglo veljat za vse medicinske posege in predpisovanja zdravil:- antibiotiki ob virusnih obolenjih- zniževanje vročine in s tem komplikacije pri zdravljenju- cepljenje kljub kontraindikacijam- kemoterapija- predpisovanje napačnih zdravil- kirurgija...pa še bi se našlo