Pecilni prašek lahko naredimo sami

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pojasnjujejo, kako deluje pecilni prašek in kako ga lahko naredimo sami.
Oglej si celoten članek

"Večina pecilnih praškov je sestavljena iz natrijevega hidrogenkarbonata (sode bikarbone) in različnih kislin ali kislih soli," pravi Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Dodaja, da mešanica kislin in sode bikarbone, pomešana z vodo, v testu reagira tako, da sprosti ogljikov dioksid, ki vzhaja testo.

Naredimo ga lahko sami

"Sodo bikarbono lahko uporabljamo v receptih z jogurtom. Soda bikarbona zaradi kislosti jogurta povzroči vzhajanje testa," opisuje. Pecilni prašek lahko kupimo, naredimo pa ga lahko tudi sami iz sode bikarbone, malo vinskega kamna in malce soli.

"Ko pecilni prašek dodajamo moki, pa moramo biti previdni," opozarja. Če je praška preveč, konsistenca testa ne bo prava, pa tudi njegov okus postane nekoliko trpek ali celo zagreni. Če praška dodamo premalo, pa testo ne bo lepo vzhajalo in ko bo pečeno, ne bo rahlo. "Uporabimo torej le toliko pecilnega praška, kot je predpisano v proizvajalčevih navodilih," je zaključila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.