Zdravje > Prehrana
293 ogledov

Pecilni prašek lahko naredimo sami

pecilni prašek Shutterstock
Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pojasnjujejo, kako deluje pecilni prašek in kako ga lahko naredimo sami.

"Večina pecilnih praškov je sestavljena iz natrijevega hidrogenkarbonata (sode bikarbone) in različnih kislin ali kislih soli," pravi Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Dodaja, da mešanica kislin in sode bikarbone, pomešana z vodo, v testu reagira tako, da sprosti ogljikov dioksid, ki vzhaja testo.

Naredimo ga lahko sami

"Sodo bikarbono lahko uporabljamo v receptih z jogurtom. Soda bikarbona zaradi kislosti jogurta povzroči vzhajanje testa," opisuje. Pecilni prašek lahko kupimo, naredimo pa ga lahko tudi sami iz sode bikarbone, malo vinskega kamna in malce soli.

"Ko pecilni prašek dodajamo moki, pa moramo biti previdni," opozarja. Če je praška preveč, konsistenca testa ne bo prava, pa tudi njegov okus postane nekoliko trpek ali celo zagreni. Če praška dodamo premalo, pa testo ne bo lepo vzhajalo in ko bo pečeno, ne bo rahlo. "Uporabimo torej le toliko pecilnega praška, kot je predpisano v proizvajalčevih navodilih," je zaključila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.