Pfizer sporočil, kdaj bo pripravljeno cepivo za omikron

Foto: Profimedia Cepivo Pfizer BioNTech
Foto: Profimedia Cepivo Pfizer BioNTech
Izvršni direktor podjetja Pfizer Albert Bourla je napovedal, kdaj bo pripravljeno cepivo, ki bo prilagojeno različici omikron.
Oglej si celoten članek

Podjetje Pfizer je že začelo izdelovati prve odmerke novega cepiva, ki bo prilagojeno različici omikron. Cepivo bo pripravljeno marca letos, je napovedal izvršni direktor Albert Bourla

Cepivo bo resda posebej prilagojeno omikronu, a bo obenem učinkovito tudi v boju proti drugim različicam novega koronavirusa, je Bourla še pojasnil za ameriško televizijo CNBC. Kot je priznal, zaenkrat resda ni povsem jasno, ali je novo, posebej za eno različico prilagojeno cepivo sploh potrebno. A njegovo podjetje se je kljub temu odločilo to cepivo izdelati, saj si ga nekatere države želijo.

Kot je nadaljeval, upajo, da jim bo uspelo izdelati nekaj, kar bo nudilo "veliko, veliko boljšo zaščito" - še posebej pred samo okužbo z omikronom, saj je zaščita pred hospitalizacijami in hujšim potekom bolezni že zdaj, s trenutnimi cepivi, solidna, vsaj v primeru tretjega odmerka.

Potrdilo Poklukar napovedal nove ukrepe za spodbujanje cepljenja

Moderna napoveduje prilagojeno cepivo za jesen

Za televizijo CNBC je danes spregovorila tudi izvršna direktorica podjetja Moderna Kate Feldman. Kot je povedala, tudi oni razvijajo cepivo, posebej prilagojeno različici omikron. Trenutno so na točki, ko bodo začeli s kliničnim testiranjem, medtem ko bi lahko cepljenje z njim steklo že jeseni, če bo šlo vse po načrtih.

Dogovore o predhodnem nakupu novega cepiva, skupaj vredne 18,5 milijarde dolarjev, je Moderna že podpisala z Veliko Britanijo, Južno Korejo in Švico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poživitveni odmerek cepiva Moderne, ki predstavlja le polovico siceršnjega odmerka, poveča ravni nevtralizacijskih protiteles proti omikronu za 37-krat v primerjavi z drugim odmerkom, medtem ko polni tretji odmerek učinkovitost poveča za kar stokrat.

Poživitveni odmerki do 75-odstotno učinkoviti proti omikronu

Obsežna raziskava v Veliki Britaniji je pokazala, da sta cepivi podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna 20 tednov po cepljenju z drugim odmerkom le približno desetodstotno učinkoviti pri preprečevanju simptomatske okužbe z omikronom, sta pa še vedno učinkoviti pri zaščiti pred hujšim potekom covida-19.

Ta raziskava je tudi pokazala, da so poživitveni odmerki teh cepiv pri preprečevanju simptomatske okužbe z omikronom kar do 75-odstotno učinkoviti.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.