Slovenija
27470 ogledov

Poklukar napovedal nove ukrepe za spodbujanje cepljenja

Cepljenje, covid-19 Epa
Novi dnevi cepljenja bodo potekali od 13. do 15. januarja.

Omikron je v štirinajstih dneh skoraj popolnoma izpodrinil prejšnjo različico delta, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar

Po 5233 opravljenih PCR testih, so včeraj potrdili 2515 primerov novih okužb s koronavirusom, kar pomeni, da se je število okužb potrojilo. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 36.526 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje pa znaša 3634.

Štetje primerov omikrona nima več smisla

Štetje primerov omikrona tako po Poklukarjevih besedah nima več smisla, saj so vsi novi primeri zelo verjetno primeri različice omikron. Kot je dodal, se s tako nalezljivo različico še nismo srečali. Strokovnjake najbolj skrbi, kako se bo rast okužb odražala v bolnišnicah. Tudi gospodarstvo in celotna družba pa bosta v naslednjih dneh postavljena pred številne izzive, saj bo virus preplavil celotno populacijo, posledično pa bo lahko istočasno v karanteni in samoizolaciji skoraj 400 tisoč ljudi. To lahko predstavlja velike težave, predvsem za kritično infrastrukturo. Preveriti so morali tudi zaloge varovalne opreme, saj se mednarodne dobavne verige že trgajo, je opozoril Poklukar.

Najmlajši bolnik na intenzivni terapiji ima 18 let

Stanje v bolnišnicah nikakor ni rožnato, je izpostavil Poklukar - trenutno se v njih zdravi 572 covidnih bolnikov, od tega jih 236 potrebuje zdravljenje s kisikom. 73 odstotkov bolnikov ni cepljenih. Na enotah intenzivne terapije se zdravi 157 oseb, 85 odstotkov bolnikov je necepljenih. Najmlajši bolnik tam je star zgolj 18 let. 

Cepljenje tako ostaja "ukrep številka ena", je dejal Poklukar in poudaril, da so cepljeni in prebolevniki dobro zaščiteni tudi proti omikronu, kar se tiče hospitalizacije. Poleg tega je spomnil, da imajo necepljeni večjo možnost, da jih po bolezni doleti še post-covidni sindrom, oziroma dolgi covid, ki s seboj prinaša veliko težav - dolgotrajno utrujenost, težave z dihanjem, kognitivne in mentalne spremembe, okvare vonja, okusa ...

Je pa Poklukar dejal, da je bilo doslej z omikronom hospitaliziranih devet bolnikov. Prvi štirje sicer niso bili hospitalizirani zaradi okužbe z omikronom, temveč zaradi osnovnega stanja, ki jih je pripeljalo v bolnišnico. Za zadnjih pet hospitaliziranih pa podatkov o razlogih za hospitalizacijo nima. 

Novi dnevi cepljenja

Zaradi vsega tega je napovedal nove dneve cepljenja, ki bodo potekali od 13. do 15. januarja. V tem času bodo cepilni centri obratovali od 8. do 20. ure, predhodne prijave na cepljenje pa ne bodo potrebne. Cepljenje bo potekalo tudi v covidnih bolnišnicah, poleg tega bodo na pomoč priskočile mobilne enote, ki se bodo uskladile z lokalnimi skupnostmi. 

Poklukar je spomnil še, da covidno potrdilo velja neomejeno le še v januarju, s 1. februarjem pa bo omejeno na 9 mesecev. Vsem je svetoval tudi poživitveni odmerek - prebolevniki ga odslej lahko prejmejo že mesec dni po bolezni, polno cepljeni prebolevniki tri mesece po bolezni, prav tako tudi polno cepljeni. Tistim, ki so cepljeni s tretjim odmerkom, bo koda veljala neomejeno.

"NIJZ pa bo v naslednjih dneh ravno tako vzpostavil pravilno izdajanje QR-kode, da v bodoče ne bo dodatnih težav," je napovedal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
  • hubertfast 06:46 12.januar 2022.

    Cepljenje, ne hvala

  • kapibara1 09:18 11.januar 2022.

    Veljavnost 9 meseci ? V Italija ga vsiljujejo že samo za 6 meseca

  • Avatar Ransnionna
    Ransnionna 00:09 11.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m