Pitje energijskih pijač lahko vodi v nenadno smrt

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Energijske pijače so dostopne v vsaki trgovini, vendar je njihov slab učinek na telo pogosto spregledan ali ignoriran.
Oglej si celoten članek

Poleg vse večjih težav s prekomerno težo pri otrocih, Hrvaški zavod za javno zdravstvo opozarja še na en negativen trend, in sicer na prekomerno uživanje energijskih pijač.

"Osebno nisem nikoli pil teh pijač, saj sem že od majhnih nog športnik. Vedno so me učili, da tega naše telo ne potrebuje, vseeno pa so energijske pijače na voljo v vseh trgovinah," je za Dnevnik Nove TV povedal Karlo O., dijak četrtega letnika na zagrebški prvi gimnaziji.

Problem je tudi v Sloveniji zelo pereč, več lahko preberete TUKAJ

Ogromna vsebnost sladkorja

Ena pločevinka energijske pijače, ki ima običajno 250 mililitrov, vsebuje šest vrečk sladkorja. Vsak tretji 11-letnik na Hrvaškem pa je v svojem življenju spil vsaj eno takšno pijačo.

 

 

"Pri 13 letih vsak drugi otrok pije energijske pijače, pri 15 letih pa dva od treh otrok pijeta tovrstne napitke," je opozorila namestnica direktorja Hrvaškega zavoda za javno zdravje Ivana Pavić Šimetin.

Čeprav se v primerjavi z letom 2018 število otrok, ki pijejo energijske pijače ni povečalo, je vedno več deklet, ki tovrstne pijače uživa dnevno ali pa jih celo mešajo z alkoholom.

Vpliv na nastanek določenih bolezni

"Pojavijo se lahko številni dejavniki, ki lahko povzročijo aritmijo, ishemijo, padec tlaka, srčno sinkopo ter celo nenadno smrt," je poudaril Daniel Dilber, predstojnik Oddelka za pediatrično kardiologijo na Kliničnem centru Zagreb.

Do nedavnega je bilo na Hrvaškem energijske pijače možno kupiti na šolskih avtomatih, zaradi česar je ministrstvo za zdravje napovedalo korenite spremembe, ki bi omejile dostop do tovrstnih pijač.

Intervju Zasvojenost s tehnologijo: obravnavajo celo eno leto stare otroke Intervju Odgovor "v redu" bi bilo treba ukiniti

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:00 24. December 2022.

    OOOoooo, neee, neee, !!! ! !!! V nenadno smrt vodijo Samo Cepivski zvarki !!! ! !!! In zadnje čase sploh …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.