Zdravje > Otrok
1931 ogledov

Pitje energijskih pijač lahko vodi v nenadno smrt

Energijska pijača Shutterstock
Energijske pijače so dostopne v vsaki trgovini, vendar je njihov slab učinek na telo pogosto spregledan ali ignoriran.

Poleg vse večjih težav s prekomerno težo pri otrocih, Hrvaški zavod za javno zdravstvo opozarja še na en negativen trend, in sicer na prekomerno uživanje energijskih pijač.

"Osebno nisem nikoli pil teh pijač, saj sem že od majhnih nog športnik. Vedno so me učili, da tega naše telo ne potrebuje, vseeno pa so energijske pijače na voljo v vseh trgovinah," je za Dnevnik Nove TV povedal Karlo O., dijak četrtega letnika na zagrebški prvi gimnaziji.

Problem je tudi v Sloveniji zelo pereč, več lahko preberete TUKAJ

Ogromna vsebnost sladkorja

Ena pločevinka energijske pijače, ki ima običajno 250 mililitrov, vsebuje šest vrečk sladkorja. Vsak tretji 11-letnik na Hrvaškem pa je v svojem življenju spil vsaj eno takšno pijačo.

 

 

"Pri 13 letih vsak drugi otrok pije energijske pijače, pri 15 letih pa dva od treh otrok pijeta tovrstne napitke," je opozorila namestnica direktorja Hrvaškega zavoda za javno zdravje Ivana Pavić Šimetin.

Čeprav se v primerjavi z letom 2018 število otrok, ki pijejo energijske pijače ni povečalo, je vedno več deklet, ki tovrstne pijače uživa dnevno ali pa jih celo mešajo z alkoholom.

Vpliv na nastanek določenih bolezni

"Pojavijo se lahko številni dejavniki, ki lahko povzročijo aritmijo, ishemijo, padec tlaka, srčno sinkopo ter celo nenadno smrt," je poudaril Daniel Dilber, predstojnik Oddelka za pediatrično kardiologijo na Kliničnem centru Zagreb.

Do nedavnega je bilo na Hrvaškem energijske pijače možno kupiti na šolskih avtomatih, zaradi česar je ministrstvo za zdravje napovedalo korenite spremembe, ki bi omejile dostop do tovrstnih pijač.

Miha Kramli, terapevt, vodja centra za zdravljenje odvisnosti Intervju Zdravje Zasvojenost s tehnologijo: obravnavajo celo eno leto stare otroke Mag. Vida Vidmar Kastelic Intervju Zdravje Odgovor "v redu" bi bilo treba ukiniti
Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 21:00 24.december 2022.

    OOOoooo, neee, neee, !!! ! !!! V nenadno smrt vodijo Samo Cepivski zvarki !!! ! !!! In zadnje čase sploh Ničesar drugega !!! ! !!! Amennn !!! ! !!!