Plačevanje na urgenci: Če gre za mejni primer, storitve ne zaračunamo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Kdo ugotovi, ali je obisk urgence upravičen?
Oglej si celoten članek

"Ne poznam primera, ko bi “nujni” pacient moral plačati stotitev!" na vprašanje glede vse večje bojazni bolnikov, ki ne upajo na urgenco, ker se bojijo, da bodo morali zdravniško storitev plačati, odgovarja družinska zdravnica Sonja Ukmar.

 

Medtem iz nekaterih drugih ordinacij družinske medicine poročajo o veliki gneči predvsem ob ponedeljkih, ko v čakalnico pridejo tudi bolniki, ki so se poškodovali ali se jim je zdravstveno stanje poslabšalo čez konec tedna, vendar na urgenco zaradi bojazni, da bodo morali plačati, niso šli.  

Ali gre za nujno ali nenujno obravnavo, bolniku na urgenci pove že triažna sestra

"Strah pred plačevanjem pregleda je neupravičen, saj pacienti ob prvem stiku pri triažni sestri brez plačila dobijo informacijo, ali njihovo zdravstveno stanje zahteva nujno ali nenujno obravnavo. V primeru nenujnih stanj torej tudi ni razloga, da pacienti ne bi počakali na pregled pri osebnem zdravniku," pravi Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca pod okriljem katerega deluje nujna medicinska pomoč v Mariboru. 

Maribor: Za pregled 20 evrov, za izdajo recepta 15 evrov

V mariborskem zdravstvenem domu so nenujne zdravstvene storitve začeli zaračunavati novembra lani, z novim letom pa so to prakso začeli izvajati bolj dosledno. Do začetka marca pa so izdali 64 računov, predvsem za izdajo nenujnih receptov in napotnic, kar bi pacienti morali urediti pri osebnih zdravnikih, ter za nenujne, običajno dalj časa trajajoče zdravstvene težave, ki jih pacienti niso obravnavali pri osebnem zdravniku. 

Za nenujni pregled pri zdravniku je treba odšteti 20 evrov, zgolj posvet pri zdravniku brez pregleda, če ni nujen, stane deset evrov, a dvig recepta, ki ni nujen, pa računajo 15 evrov. Bistvenega zmanjšanja obiskov na mariborski urgenci po uvedbi plačevanja nenujnih storitev še niso zaznali.

Urgenca Že v ponedeljek: Tudi v tej regiji bodo zaračunali nenujen obisk

Foto: Anže Petkovšek urgenca

Celje: Opitim zaračunavajo črpanje želodca

Splošna bolnišnica Celje je plačevanje nenujnih zdravstvenih storitev v ambulanti Enote splošne nujne medicinske uvedla julija lani, do konca februarja letos pa so napisali 85 računov za nenujne zdravstvene storitve ter šest računov za obravnavo zaradi akutnega alkoholnega opoja. Slednje je bilo sicer plačljivo že pred uvedbo zaračunavanja nenujnih zdravstvenih storitev v urgentnem centru.

Največ, 42 računov je bilo izdanih za nenujni prvi pregled, 15 računov je bilo izdanih za nenujni ponovni pregled in 12 za izdajo receptov za nenujno zdravljenje. Presojo ali gre za uveljavljanje nujne ali nenujne zdravstvene storitve opravi zdravnik, ki pacienta obravnava v ambulanti.

Kritičnost bolnikov zdravniki ocenjujejo po petstopenjski lestvici, do urgentne obravnave na račun zdravstvenega zavarovanja niso bodo upravičeni tisti z najbolj nizko in nizko ogroženostjo (prva in druga stopnja), če nimajo napotnice. 

V Celju mejnih primerih storitev ne zaračunavajo

"Nihče z resno, akutno zdravstveno težavo obravnave ne plača, tudi v mejnih primerih storitve niso zaračunane. Da je res tako, priča tudi podatek, da je bilo kljub oceni, da je velik del pacientov, ki so obravnavani v ambulanti SNMP, nenujnih, v opredeljenem obdobju v tej ambulanti izdanih 85 računov za nenujne zdravstvene storitve, obravnavanih pa več kot 10.000 pacientov," poudarjajo v bolnišnici.   

V bolnišnici Celje se je uvedba plačevanja nenujnih storitev na urgenci obrestovala. Do avgusta je namreč število obravnav v tej ambulanti vsak mesec v primerjavi z enakim obdobjem leto prej naraščalo. Od avgusta naprej pa rasti števila obravnav ni bilo več, ampak se je število obravnav v tej ambulanti celo nekoliko zmanjšalo. S številom obravnal se je skrajšal tudi čas čakanja na zdravstveno obravnavo. 

Foto: SBC

Novo mesto: Na nenujnega pacienta povprečno 22 evrov

V novomeški bolnišnici so v zadnji polovici leta izdali 118 računov za nenujne storitve v skupnem znesku 2.680 evrov, kar je povprečno 22 evrov na pacienta. 

"Nizko število izdanih računov dokazuje, da izstavljamo račune izključno pacientom, ki očitno ne spoštujejo pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja in zlorabljajo sistem nujne medicinske pomoči," pravi predstojnik bolnišnice Bojan Kostić.

V času dežurne službe od ponedeljka do petka med 20. in 7. uro, sobotah, nedeljah in praznikih akutno bolnim pacientom tudi nenujnih storitev ne zaračunavajo. "Pacienti v tem časovnem obdobju namreč nimajo dostopa do izbranega zdravnika in zaradi akutno nastalih težav se lahko zglasijo v UC brez strahu pred zaračunavanjem storitev," dodaja Kostić. 

Preprečevanje preskakovanja čakalnih vrst?

"Glavni namen sprejetja takšnega  ukrepa je, da se čas zdravstvenega osebja v Urgentnem centru nameni hudo bolnemu in življenjsko ogroženem pacientu, ne pa neprizadetemu pacientu, ki lahko dostopa in za ta namen tudi ima izbranega osebnega zdravnika. Drugi namen ukrepa pa je preprečevanje preskakovanja čakalnih vrst za določene storitve in posledično rušenje zdravstvenega sistema ter postavljanje pacientov v neenakopravni položaj," pravi Kostić. "Dogajalo pa se je, in se še vedno, da se paciente  v času delovanja družinskih ambulant, brez predhodnega pregleda s strani zdravnika, torej brez  strokovnega razloga, usmerja v UC. Takšno usmerjanje v UC pa so ljudje začeli izkoriščati, tako da je bilo potrebno sprejeti ukrepe."

Število obravnavanih pacientov se je na nopvomeški urgenci med letom 2017 in letom 2018 zmanjšalo za približno 5 odstotkov, oziroma iz 69.000 na 65.000 obiskov letno.

Urgenca v Ljubljani: Statistike ne vodimo

Vprašanja o zaračunavanju nenujnih zdravstvenih stotritev smo seveda naslovili tudi na ljubljansko urgenco, ki je v pristojnosti Zdravstvenega doma Ljubljana. Edini so nam odgovorili, da startistike glede nenujnih obiskih ne vodijo, čeprav so prav na ljubljanski med prvimi opozarjali, da se "njihove ekipe utapljajo med nenujnimi pacienti" in da bi lahko zaračunavali večini pacientov. 

Pacienti na urgenci Večini pacientov na urgenci bi lahko zaračunali

Na ljubljanski urgenci najpogosteje zaračunavajo za predpis recepta za redno terapijo, napotnice za kontrolne preglede, alkoholne opoje, nenujna stanja kot so dlje trajajoče kožne spremembe, prehladi, odstranjevanje klopov, obnohtnice, nespečnost, nervoze, kašelj (brez težkega dihanja), preveze, iskanje drugega mnenja, lokalne reakcije zaradi pikov žuželk ...

sergeja.hadner@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 11:21 14. Marec 2019.

    Kar se tice opitosti in ciscenje zelodca se popolnoma strinjam da se zaracuna,

  • 08:03 14. Marec 2019.

    Torej vse kar nam nakladajo zdravniki o znakih kapi ,infarktov itd so brezveze ? Zakaj potem lažete ljudem in zapravljate …

  • mph
    07:35 14. Marec 2019.

    Se povsem strinjam z ukrepi. Res nujni ne plačajo, roko na srce, pa bodo tudi ostali preživeli ta drobiž. No, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.