Zdravje
3156 ogledov

V celjski bolnišnici začeli zaračunavati nenujne storitve na urgenci

urgenca Anže Petkovšek
Nujnost bolnika bodo ocenjevali s petstopensko lestvico.

Nenujne zdravstvene storitve, ki jih bolniki uveljavljajo v ambulantah splošne nujne medicinske pomoči v celjskem urgentnem centru, so od danes plačljive. Na tak način bodo skušali omejiti delež nenujnih zdravstvenih obravnav v urgentnem centru. Kar polovica ljudi, ki pride na urgenco v Celju, naj ne bi potrebovala nujne medicinske pomoči. 

<ljubljana>08.01.09, SNMP, splosna nujna medicina, urgenca, cakanje, cakal Pacienti na urgenci Slovenija Večini pacientov na urgenci bi lahko zaračunali

V celjski bolnišnici vse od začetka delovanja urgentnega centra opažajo veliko rast števila obiskov bolnikov v ambulantah splošne nujne medicinske pomoči urgentnega centra. Število bolnikov, ki jih obravnavajo v urgentnih ambulantah, se je od začetka delovanja nujne medicinske pomoči, povečalo za 40 odstotkov. Številni prihajajo zaradi banalnih težav, veliko pa je takih, ki iščejo obvode zaradi dolgih čaklanih dob. 

urgenca Neverjetno Slovenija Urgenca: nekateri pacienti pridejo vsak teden

Petstopenjska lestvica nujnosti

Presojo, ali gre za uveljavljanje nujne ali nenujne zdravstvene storitve, bo opravil zdravnik, ki bo bolnika obravnaval v ambulanti. Kritičnost bolnikov bodo zdravniki ocenjevali po petstopenjski lestvici, do urgentne obravnave na račun zdravstvenega zavarovanja ne bodo upravičeni tisti z najbolj nizko in nizko ogroženostjo (prva in druga stopnja), če nimajo napotnice. Pregled naj bi jih stal med 30 in 50 evri. 

Podpis soglasja

Bolniki, ki bodo prišli v ambulanto splošne nujne medicinske pomoči, morajo izpolniti izjavo in s podpisom potrditi, da soglašajo z možnostjo, da bodo v nenujnih primerih plačniki storitev.  V urgentni ambulanti bolniki tudi ne morejo dobiti napotnic za naročene preglede, receptov za zdravila, ki jih redno jemljejo, in zdravniških potrdil, so še opozorili v Splošni bolnišnici Celje.

Nenujne obiske urgence zaračunavajo tudi v Mariboru in Ljubljani, o ponovni uvedbi tega ukrepa pa razmišljajo tudi v novomeški bolnišnici. 

Čakalnica Neupravičeni obiski Zdravje Urgenca zaračunava. Praksa je uspešna, ugotavljajo.
Komentarjev 4
  • Avatar olor
    olor 22:40 30.julij 2018.

    Potem tudi naj začnejo zaračunavati helikopterske prevoze planincev, ki gredo v gore v japonkah.