Slovenija
617 ogledov

Urgenca: nekateri pacienti pridejo vsak teden

urgenca Anže Petkovšek
"Nekateri vsak teden pridejo na urgenco," nam je potarnal nekdo, ki tam dela. Izkazalo se je, da to ni daleč od resnice.

"V lanskem letu so nekateri pacienti Splošno nujno medicinsko pomoč (SNMP) obiskali več kot desetkrat, nekateri so v preteklih letih ambulanto SNMP obiskali skoraj vsak teden. Pri vseh je bilo izključeno življenje ogrožajoče bolezensko dogajanje," so nam povedali v ljubljanskem zdravstvenem domu (ZD), ki ima na skrbi urgenco, čeprav je ta v prostorih kliničnega centra. 

Pridejo vsak drugi teden

"Ambulanto nujne medicinske pomoči Maribor letno obišče preko 35000 pacientov, pri čemer pa število obiskov na posameznega pacienta ne vodimo, lahko pa trdim, da posamezni bolniki naše storitve uporabljajo tudi preko 20 krat v enem letu," pa pravi Štefan Mally, predstojnik  nujne medicinske pomoči v mariborskem zdravstvenem domu. 

Kdo so ljudje, ki so vsak teden ali vsak drugi teden na urgenci? "Najpogosteje gre za bolnike s kroničnimi težavami, ki iščejo storitev za nerešljive zdravstvene težave in so hkrati bolniki s psihosomatskimi težavami," pravijo v ZD Ljubljana. Podobno je v Mariboru. "Gre predvsem za starejše bolnike s kroničnimi boleznimi, ki potrebujejo medicinsko pomoč ob poslabšanju kroničnih težav, pri čemer pa drži, da poslabšanja stanja pogosto niso takšna, da bi bil potreben urgentni pregled, ampak bi težave lahko razrešil osebni izbrani zdravnik. V večini takih primerov paciente opozorimo na to dejstvo in jih po pregledu preusmerimo k osebnemu zdravniku," pravi Mally. 

Ti, ki pridejo vsak teden, niso največji problem urgence

urgenca | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
A niso povratniki največji problem. "(Pre)veliko frekvenco obiskov naše ambulante pa ne predstavljajo bolniki, katere ste v vprašanju omenili, ampak akutno zboleli bolniki z boleznimi in poškodbami, ki so v velikem številu prehodna in samoozdravljiva in bi morda v nekaj dnevih po nastanku potrebovali pregled pri osebnem zdravniku, v kolikor se stanje ne bi izboljšalo ob uporabi splošno dostopnih zdravil in pripomočkov za samopomoč. Pri tem govorim o prehladnih obolenjih, blažjih prebavnih motnjah, stanjih s povišano temperaturo, blagih simptomih alergije, lokalnih reakcijah po pikih insektov, manjših zvinih in odrgninah in podobno,« pravi Mally. 

Pacientom, ki niso nujni primeri, bi morali storitve zaračunati. "V nekaterih primerih smo jih že obravnavali kot samoplačnike," pravi Mally. 

Ko dobijo račun, nekateri postanejo agresivni

"Osebje SNMP vse obiskovalce, tudi nenujne, obravnava strokovno in s spoštovanjem ter v skladu s triažnim postopkom. Ne moremo pa mimo dejstva, da nenujni obiski jemljejo čas, ki je v osnovi namenjen življenjsko ogroženim ljudem. Pacienti so seznanjeni z možnostjo plačila, vendar se ob izdanem računu, v veliki večini razburijo, nekateri postanejo celo agresivni ali pa se pritožijo na ZZZS. Na dom izstavljenih računov ne plačujejo in na letni ravni ostane ZD Ljubljana neporavnanih računov za več kot 10.000 eur, ki jih ni mogoče izterjati," pa so pojasnili v ZD Ljubljana. 

Mally pričakuje, da bodo nenujni pacienti "z uvedbo 24-urne triaže v urgentnem centru pred pregledom pri zdravniku dobili zadostno informacijo o možnosti, da bodo obravnavani kot samoplačniki, kar je pogoj za strožje uveljavljanje pravil,ki jih postavlja zavarovalnica". 

Na IPP večinoma napoteni z razlogom, saj potrebujejo napotnico

Zdravniška napotnica | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Na Internistični prvi pomoči (IPP), ki sodi pod ljubljanski klinični center, letno pregledajo 23 tisoč pacientov, kar je od 60 do 90 na dan. Težav s povratniki nimajo, saj je za pregled potrebna napotnica, ki jo napiše osebni zdravnik ali dežurni zdravnik na urgenci (SNMP). 

"Pacienti so običajno napoteni na IPP z razlogom, zaradi resnih zdravstvenih problemov. 'Povratnikov' na našem oddelku nimamo veliko. Posebne statistike ponovnih obiskov ne vodimo. Zgodilo se je že, da je bil pacient na IPP obravnavan večkrat, a zaradi različnih zdravstvenih problemov. Zabeleženih imamo tudi nekaj primerov, da so isti pacienti na IPP po večkrat prejeli transfuzijo krvi," so pojasnili. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • stanko75 20:35 04.oktober 2016.

    Kaj pa naj bi rekla zdravnik se lahko vedno izmisli zakaj nisem rabil antibiotikov, varuhinja pa tudi ni vsaka iz zdravniškega poklica.

  • primoz.g 19:47 04.oktober 2016.

    no pa sej če se pozorno prebere se VIDI da te ki prihajajo vsak teden NISO problem urgence, "A niso povratniki največji problem. " pravi članek, le prebrat ga je treba, ampak ob pravilni obravnavi osebnih zdravnikov tudi ta problem ...prikaži več odpraviš, je pa tudi res, da dost folka pri zdravniki ima tak rešpekt, sploh starejši da pol težav spoloh pozabi omeniti, in ko stopi ven iz ZD si reče a jebemtiš spet sem pozabu, ok bom prišel drug teden ko mam za zdravila dobit pa bom takrat omenil in tako kasneje spet pol pozabi in eto ti jarca komarca

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 19:30 04.oktober 2016.

    Lahko je biti pameten za nazaj. AMPAK recimo, da dobiš neka zdravila in potem notri piše, če se zgodi to in to takoj poiščite pomoč zdravnika. Kaj naj torej človek stori? Ali pa imaš neke simptome za katere te je ...prikaži več osebni zdravnik opozoril, da če se pojavijo je treba takoj k zdravniku. Na urgenci pa se ti potem posmehujejo... skratka zadeva ni tako enostavna, kot zdravniki zdaj posplošujejo.