Po 16-letih epidemija ošpic

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Okrepili nadzor in uvedli izredno cepljenje.
Oglej si celoten članek

Na področju Prištine in Kosovega Polja se je po 16 letih znova pojavila epidemije ošpic poroča Tanjug. Srbska tiskovna agencija navaja, da je novico o epidemiji sporočil prištinski zavod za javno zdravje. 

Zdravje Cepilni status: Za preventivo pred ošpicami boste morali plačati sami

Samo v kosovskem glavnem mestu Priština naj bi bilo z virusom ošpic, zaradi katerih je na Kosovu doslej umrl otrok, okuženih okoli sto ljudi. O ošpicah poročajo tudi iz mest na Kosovu, kjer so v večini Srbi. Na Kosovu so zaradi epidemije ošpic že okrepili nadzor in uvedli izredno cepljenje.

Izbruh ošpic tudi pri nas Ošpice: "Pred vrati imamo tempirano bombo"

Nadzor so okrepili tudi v Srbiji, kjer tamkajšnji epidemiologi opozarjajo, da je odstotek cepljenega prebivalstva daleč od zadovoljujočega in da obstaja tveganje za epidemijo tudi v Srbiji, saj je epidemija po njihovih navedbah tudi v Romuniji, Makedoniji ter Avstriji.

"V Romuniji je zaradi ošpic umrlo 43 ljudi, epidemija je v Makedoniji, Avstriji in tveganje za okužbo obstaja, posebno v tem jesenskem obdobju," je za Tanjug dejala srbska epidemiologinja Goranka Lončarević.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:43 19. Oktober 2017.

    Ja in kaj pa zdaj?V jok pa na drevo. Kaj je cepivo pred rokom uporabe al kaj? Samo nekaj strasite …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.