Po vseh mesnih aferah

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Treba bo označevati poreklo mesa tudi v klobasi, začinjenih pripravljenih perutničkah, pripravkih iz mletega mesa, lazanji in tako dalje.
Oglej si celoten članek

"Evropska Komisija mora pripraviti zakonodajo o obveznem označevanju mesa v mesnih izdelkih in pripravkih," sporočajo z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Tako bodo morali proizvajalci bveznem označiti porekla mesa v mesnih izdelkih, kot na primer klobasi, začinjenih pred-pripravljenih perutničkah, pripravkih iz mletega mesa ali celo lazanji. "Resolucija obvezuje Evropsko Komisijo, da v kratkem pripravi zakonodajo o obveznem označevanju mesa v mesnih izdelkih in pripravkih," pojasnjujejo.

Pri ZPS so zelo zadovoljni z izidom glasovanja v EU parlamentu, saj kar 90 odstotkov potrošnikov želi vedeti, kje je bila žival rojena, rejena in zaklana predno je končala v klobasi ali hamburgerju. "A je to le prvi korak, saj je sedaj na vrsti Evropska Komisija, da čim prej pripravi ustrezno zakonodajo," opozarja predsednica ZPS Breda Kutin.

Premnoge afere z mesom

Evropski parlament v Resoluciji izpostavlja, da je navedba porekla mesa v predelanih živilih obvezna, če želimo zagotoviti večjo preglednost v celotni verigi preskrbe s hrano, in doseči boljše obveščanje potrošnikov. "Hkrati pa v Resoluciji opozarjajo, da bo s tem vzpostavljeno večje zaupanje potrošnikov do mesnih izdelkov po premnogih aferah z mesom," pravijo na ZPS, kjer se spominjajo na leta norih krav in afere s konjskim mesom. "Kako pomembna je sledljivost in označevanje, kaže tudi nedavni primer iz VB, ko so ob testiranji mesnih izdelkov iz uličnih prodajaln ugotovili, da je kar eden izmed petih testiranih izdelkov vseboval meso neoznačeno vrsto mesa," dodajajo.

"Označevanje porekla mesa v mesnih izdelkih je sedaj neobvezeno, tako je slovenski mesni izdelek sicer proizveden v Sloveniji, sestavine pa so ali pa niso slovenskega porekla, ker za izraz `Made in Slovenija´ ni obvezno navesti porekla surovin ali sestavin," pravi Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije. Opozarja, da med 30 in 50 odstotkov svežega mesa konča v izdelkih in je surovina oziroma so sestavine lahko različnega porekla. Samo surovo meso govedi in svinjine mora obvezno imeti oznako porekla, od države ali kraja rojstva, reje in zakola, od 14. aprila letos dalje pa bo po njenih besedah obvezno tudi označevati tudi surovo meso perutnine, ovčetine in koz.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.