Zdravje > Prehrana
14 ogledov

Po vseh mesnih aferah

Lazanja Shutterstock
Treba bo označevati poreklo mesa tudi v klobasi, začinjenih pripravljenih perutničkah, pripravkih iz mletega mesa, lazanji in tako dalje.

"Evropska Komisija mora pripraviti zakonodajo o obveznem označevanju mesa v mesnih izdelkih in pripravkih," sporočajo z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Tako bodo morali proizvajalci bveznem označiti porekla mesa v mesnih izdelkih, kot na primer klobasi, začinjenih pred-pripravljenih perutničkah, pripravkih iz mletega mesa ali celo lazanji. "Resolucija obvezuje Evropsko Komisijo, da v kratkem pripravi zakonodajo o obveznem označevanju mesa v mesnih izdelkih in pripravkih," pojasnjujejo.

Pri ZPS so zelo zadovoljni z izidom glasovanja v EU parlamentu, saj kar 90 odstotkov potrošnikov želi vedeti, kje je bila žival rojena, rejena in zaklana predno je končala v klobasi ali hamburgerju. "A je to le prvi korak, saj je sedaj na vrsti Evropska Komisija, da čim prej pripravi ustrezno zakonodajo," opozarja predsednica ZPS Breda Kutin.

Premnoge afere z mesom

Evropski parlament v Resoluciji izpostavlja, da je navedba porekla mesa v predelanih živilih obvezna, če želimo zagotoviti večjo preglednost v celotni verigi preskrbe s hrano, in doseči boljše obveščanje potrošnikov. "Hkrati pa v Resoluciji opozarjajo, da bo s tem vzpostavljeno večje zaupanje potrošnikov do mesnih izdelkov po premnogih aferah z mesom," pravijo na ZPS, kjer se spominjajo na leta norih krav in afere s konjskim mesom. "Kako pomembna je sledljivost in označevanje, kaže tudi nedavni primer iz VB, ko so ob testiranji mesnih izdelkov iz uličnih prodajaln ugotovili, da je kar eden izmed petih testiranih izdelkov vseboval meso neoznačeno vrsto mesa," dodajajo.

"Označevanje porekla mesa v mesnih izdelkih je sedaj neobvezeno, tako je slovenski mesni izdelek sicer proizveden v Sloveniji, sestavine pa so ali pa niso slovenskega porekla, ker za izraz `Made in Slovenija´ ni obvezno navesti porekla surovin ali sestavin," pravi Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije. Opozarja, da med 30 in 50 odstotkov svežega mesa konča v izdelkih in je surovina oziroma so sestavine lahko različnega porekla. Samo surovo meso govedi in svinjine mora obvezno imeti oznako porekla, od države ali kraja rojstva, reje in zakola, od 14. aprila letos dalje pa bo po njenih besedah obvezno tudi označevati tudi surovo meso perutnine, ovčetine in koz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.