Pomembno odkritje: Iz kožnih celic ustvarili spermo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ker se kar 15 odstotkov parov spopada z neplodnostjo, od česar je ena tretjina vzrok težava s spermo, je novo odkritje španskih znanstvenikov velik korak naprej.
Oglej si celoten članek

"Kaj narediti, ko nekdo, ki si želi otroka, nima dovolj spolnih celic?" sprašuje direktor inštituta za neplodnost v Valencii Carlos SimonOmenjeni inštitut je edini v Španiji, kjer se ukvarjajo izključno z oploditvijo z biomedicinsko pomočjo. "To je problem, ki se ga hočemo lotiti: ustvariti spolne celice v ljudeh, ki jih nimajo dovolj," je dejal.

Znanstveniki, ki so se lotili medicinskega podviga, so zamisel dobili od Japonke Shinye Yamanaka in Britanca Johna Gordona, ki sta si leta 2012 delila Nobelovo nagrado za odkritje, da lahko zrele celice pretvorijo nazaj v matične celice, kakršne ima zarodek.

Španski znanstveniki s Simonom na čelu so uspeli reprogramirati zrele kožne celice, tako da so jim dodali gene, potrebne za nastanek spolnih celic.

Po mesecu dni so ugotovili, da se je kožna celica spremenila v zarodno celico, ki se lahko razvije v moško ali žensko spolno celico. Ugotovili so tudi, da kožna celica ni imela sposobnosti oploditve.

"To je seme, ampak potrebuje še nekaj časa za dozorevanje, da bo postalo spolna celica. To je šele začetek," je dejal Simon.

Foto: Žurnal24 Vzroki za neplodnost so včasih lahko tudi psihološki. To je korak naprej od raziskave, ki so jo naredili Kitajci, ko so letos ustvarili miši iz umetnih spolnih celic."Pri ljudeh moramo opraviti mnogo več testiranj, saj govorimo o rojstvu otroka," je poudaril Simon.

Znanstveniki morajo upoštevati tudi pravne omejitve, saj so takšne metode dovoljene samo v nekaterih državah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.