Zdravje
54 ogledov

Pomembno odkritje: Iz kožnih celic ustvarili spermo

laboratorij, neplodnost Žurnal24 main
Ker se kar 15 odstotkov parov spopada z neplodnostjo, od česar je ena tretjina vzrok težava s spermo, je novo odkritje španskih znanstvenikov velik korak naprej.

"Kaj narediti, ko nekdo, ki si želi otroka, nima dovolj spolnih celic?" sprašuje direktor inštituta za neplodnost v Valencii Carlos SimonOmenjeni inštitut je edini v Španiji, kjer se ukvarjajo izključno z oploditvijo z biomedicinsko pomočjo. "To je problem, ki se ga hočemo lotiti: ustvariti spolne celice v ljudeh, ki jih nimajo dovolj," je dejal.

Znanstveniki, ki so se lotili medicinskega podviga, so zamisel dobili od Japonke Shinye Yamanaka in Britanca Johna Gordona, ki sta si leta 2012 delila Nobelovo nagrado za odkritje, da lahko zrele celice pretvorijo nazaj v matične celice, kakršne ima zarodek.

Španski znanstveniki s Simonom na čelu so uspeli reprogramirati zrele kožne celice, tako da so jim dodali gene, potrebne za nastanek spolnih celic.

Po mesecu dni so ugotovili, da se je kožna celica spremenila v zarodno celico, ki se lahko razvije v moško ali žensko spolno celico. Ugotovili so tudi, da kožna celica ni imela sposobnosti oploditve.

"To je seme, ampak potrebuje še nekaj časa za dozorevanje, da bo postalo spolna celica. To je šele začetek," je dejal Simon.

Vzroki za neplodnost so včasih lahko tudi psihološki. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
To je korak naprej od raziskave, ki so jo naredili Kitajci, ko so letos ustvarili miši iz umetnih spolnih celic."Pri ljudeh moramo opraviti mnogo več testiranj, saj govorimo o rojstvu otroka," je poudaril Simon.

Znanstveniki morajo upoštevati tudi pravne omejitve, saj so takšne metode dovoljene samo v nekaterih državah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.