Potnikov iz Afrike ne nadziramo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Na Hrvaškem in v Srbiji preventivni zdravstveni nadzor nad potniki iz Afrike. V Sloveniji bi ukrepali, če bi potnik simptome kazal že na letalu.
Oglej si celoten članek

Na Hrvaškem zaradi možnosti okužbe z ebolo nadzirajo 18 oseb, ki so se vrnile iz afriških držav Sierra Leone, Liberije in in Gvineje. Osebe bodo pod preventivnim pasivnim zdravniškim nadzorom tri tedne, kolikor je inkubacijska doba za ebolo. Znakov okužbe z ebolo, ki so vročina, glavobol, bruhanje, driska in krvavitev, nima nihče.

Večinoma gre za hrvaške državljane, ki so bili zaposleni na naftnih ploščadih ali so bili na ladjah, ki so obiskale zahodnoafriške države, v katerih razsaja ebola. 

Okrepljen nadzor že tri mesece

Preventivne ukrepe pred ebolo so na Hrvaškem, kjer sicer ocenjujejo, da je tveganje, da bi kdo zbolel za virusom, majhno, uvedli že aprila. Intenzivni nadzor potnikov, ki se vračajo iz ogroženih območij, je od Hrvaške zahtevala Evropska komisija, pravijo na hrvaškem zavodu za javno zdravje. "Potrebno je vzpostaviti strog mejni nadzor nad potniki, ki prihajajo iz afriškega kontinenta in nad njihovo prtljago. Okrepite nadzor potnikov, ki vstopajo v državo, predvsem na letališčih. V pogovorih s potniki ugotovite v katerem kraju so začeli potovanje," po navedbah zavoda Hrvaški priporoča Evropska komisija.

Potnike nadzirajo tudi v Srbiji

Šest potnikov, ki so prišli iz Nigerije, Gabona, Južnoafriške republike in Mozambika preventivno nadzirajo tudi v srbski Kikindi. Gre za delavce na ladjah in niso imeli stika z lokalnim prebivalstvom. Šesterico bodo nadzirali tri tedne, trenutno pa ne kažejo nobenih znakov bolezni. Srbija je poostren nadzor nad potniki na beograjskem letališču in na letališču v Nišu uvedla pred dvema tednoma.

Slovenija potnikov ne nadzira

"V skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije se potnikov, ki ne izkazujejo očitnih bolezenskih znakov med poletom, ne pregleduje oziroma ne nadzira njihovih kontaktov. Za zdrave potnike, ki prihajajo iz ogroženih območij, ni posebnega nadzora," so na vprašanje, ali nadzor potnikov izvajamo tudi v Sloveniji, odgovorili na Nacionalnem inštituti za javno zdravje (NIJZ).

"Ob tem naj poudarimo, da je človek kužen, ko se pojavijo prvi bolezenski znaki in njihova kri in izločki vsebujejo virus. Dokler je človek brez simptomov, ni kužen," dodajajo na NIJZ. 

Simptomi že na letalu

Posebni ukrepi pri prehodu kopenske meje niso predvideni. Glede pristanišč in letališč pa so   Svetovna zdravstvena organizacija, Evropski center za WHO, Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) izdali ukrepe, ki se nanašajo na to, kako ravnati v primeru, ko bolnika s sumom na ebolo odkrijejo na letalu, razlagajo na NIJZ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 23:09 19. Avgust 2014.

    v naši atmosferi,še ebola sp...... raj

  • 18:06 19. Avgust 2014.

    Nima ti kaj bit čuj.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.