Poznate vitamin E?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Najdemo ga v olju pšeničnih kalčkov, veliko ga vsebujejo tudi sončnično olje, repično olje, olje koruznih kalčkov, sojino olje, olivno olje in druga olja.
Oglej si celoten članek

“Vitamin E je glavni antioksidant v našem telesu. Naše celice ščiti pred poškodbami kisikovih prostih radikalov,” pravijo na Inštitutu za nutricionistiko - Nutrisu.  

Pojasnjujejo, da je za razliko od drugih vitaminov, ki imajo v telesu številne funkcije in sodelujejo v mnogih procesih in reakcijah, naloga vitamina E izključno zaščita pred oksidacijo. “Tudi Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je za uporabo na živilih, ki so dober vir tega vitamina odobrila le eno zdravstveno trditev in sicer: vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom,” dodajajo. 

Kaj moramo vedeti

Na Inštitutu opozarjajo, da je absorbcija vitamina E močno odvisna od količine maščobe, ki je vnesena v telo skupaj z vitaminom E. “Obrok z zelo malo ali nič maščobe vitaminu E ne bo omogočil učinkovite absorbcije v telo,” pravijo.

Do pomanjkanja vitamina E prihaja po njegovih besedah redko celo pri ljudeh, ki imajo hranilno revne diete. Razlog je v tem, da ima telo v tkivih relativno velike zaloge vitamina E. Do pomanjkanja vseeno lahko pride pri ljudeh z motnjami v absorbciji maščobe, bolnikih s cistično fibrozo in ljudeh z nekaterimi genskimi nepravilnostmi.

“Pomanjkanje vitamina E bi povzročilo oksidacijo in hude poškodbe telesnih membran zaradi kisikovih prostih radikalov. Nezadosten vnos lahko povzroči tudi napredovanje arteroskleroze, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni, raka, katarja in slabšanja imunskega sistema,” pravijo v Nutrisu.

Dodajajo, da vitamin E v visokih odmerkih ni zelo strupen: “Kot zgornja meja, ki jo telo še lahko prenese, je bila določena količina 1000 mg vitamina E dnevno. Višje količine lahko vplivajo na strjevanje krvi in tako tvegamo nastanek hemoragičnega šoka.” 

Prehranski dodatki niso potrebni

Poudarjajo, da vitamina E lahko brez težav dovolj zaužijemo z običajno prehrano, brez prehranskih dodatkov.

Zelo dober vir vitamina E je denimo olje pšeničnih kalčkov, veliko ga vsebujejo tudi sončnično olje, repično olje, olje koruznih kalčkov, sojino olje, olivno olje in druga olja. Poleg olj vitamin E vsebujejo tudi različna semena in oreščki.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.