Zdravje > Prehrana
526 ogledov

Poznate vitamin E?

Najboljšo oceno 7,56 točke je na testu dobilo ekstra deviško olivno olje iz Slov Žurnal24 main
Najdemo ga v olju pšeničnih kalčkov, veliko ga vsebujejo tudi sončnično olje, repično olje, olje koruznih kalčkov, sojino olje, olivno olje in druga olja.

“Vitamin E je glavni antioksidant v našem telesu. Naše celice ščiti pred poškodbami kisikovih prostih radikalov,” pravijo na Inštitutu za nutricionistiko - Nutrisu.  

Pojasnjujejo, da je za razliko od drugih vitaminov, ki imajo v telesu številne funkcije in sodelujejo v mnogih procesih in reakcijah, naloga vitamina E izključno zaščita pred oksidacijo. “Tudi Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je za uporabo na živilih, ki so dober vir tega vitamina odobrila le eno zdravstveno trditev in sicer: vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom,” dodajajo. 

Kaj moramo vedeti

Na Inštitutu opozarjajo, da je absorbcija vitamina E močno odvisna od količine maščobe, ki je vnesena v telo skupaj z vitaminom E. “Obrok z zelo malo ali nič maščobe vitaminu E ne bo omogočil učinkovite absorbcije v telo,” pravijo.

Do pomanjkanja vitamina E prihaja po njegovih besedah redko celo pri ljudeh, ki imajo hranilno revne diete. Razlog je v tem, da ima telo v tkivih relativno velike zaloge vitamina E. Do pomanjkanja vseeno lahko pride pri ljudeh z motnjami v absorbciji maščobe, bolnikih s cistično fibrozo in ljudeh z nekaterimi genskimi nepravilnostmi.

“Pomanjkanje vitamina E bi povzročilo oksidacijo in hude poškodbe telesnih membran zaradi kisikovih prostih radikalov. Nezadosten vnos lahko povzroči tudi napredovanje arteroskleroze, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni, raka, katarja in slabšanja imunskega sistema,” pravijo v Nutrisu.

Dodajajo, da vitamin E v visokih odmerkih ni zelo strupen: “Kot zgornja meja, ki jo telo še lahko prenese, je bila določena količina 1000 mg vitamina E dnevno. Višje količine lahko vplivajo na strjevanje krvi in tako tvegamo nastanek hemoragičnega šoka.” 

Prehranski dodatki niso potrebni

Poudarjajo, da vitamina E lahko brez težav dovolj zaužijemo z običajno prehrano, brez prehranskih dodatkov.

Zelo dober vir vitamina E je denimo olje pšeničnih kalčkov, veliko ga vsebujejo tudi sončnično olje, repično olje, olje koruznih kalčkov, sojino olje, olivno olje in druga olja. Poleg olj vitamin E vsebujejo tudi različna semena in oreščki.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.