En božiček je kakavov izdelek, drugi prava mlečna čokolada

Foto: ZPS
Foto: ZPS
Na prvi pogled sta enaka, a njuna vsebnost je popolnoma drugačna.
Oglej si celoten članek

"V prazničnem času velikokrat podarimo čokolado, a pazite, da ne podarite mačka v žaklju," opozarja Zveza potrošnikov Slovenije in pojasnjuje, da sa na prvi pogled figuri Božička zelo podobni, a nujna notranjost se bistveno razlikuje. "Že pogled na ime izdelka na zadnji strani nam odkrije, da je leva figura kakavov izdelek, medtem ko je desna figura prava mlečna čokolada."

Oba vsebujeta enako količino sladkorja in to je 56 gramov v 100 gramih izdelka, in podobno energijsko vrednost, leva figura 560 kcal (2335 kJ) in desna 539 kcal (2245 kJ) na 100 gramov, šele pogled na seznam sestavin nam pokaže dejansko razliko med figurama.

Pena Čokoladna pena s pomarančo

"Pri obeh figurah je na začetku seznama sestavin sladkor, katerega je v obeh izdelkih torej največ," razlagajo pri ZPS. "Mlečna čokolada vsebuje kakavovo maslo in kakavovo maso, med tem ko kakavova figura teh za čokolado značilnih sestavin nima, vsebuje pa rastlinsko maščobo in kakav v prahu."

Nižja cena, nižja kakovost

Če je ime izdelka `kakavov izdelek´, `sladkorna ploščica´ ali `mlečni čokoladni nadomestek´, je izdelek nadomestek čokolade. "Branje seznama sestavin pa nam razkrije tudi resnično sestavo izdelka," opozarjajo v potrošniški organizaciji. "V izdelkih, ki niso čokolada, so na začetku seznama sestavin sladkor, rastlinska maščoba in sirotka ali posneto mleko v prahu. Sledi odstotek kakava v prahu, v našem primeru ne-čokoladne figure 5 odstotkov kakava v prahu. Tudi cena je običajno nižja in tokrat žal tudi odraža kakovost."

Kako prepoznati figuro iz mlečne čokolade?
1. Obrnite izdelek in preberite seznam sestavin.
2. Prodajno ime izdelka je "mlečna čokolada".
3. Na deklaraciji ima navedeno vsebnost kakavovih delov: "kakavovih delov min. x odstotkov".
4. Na drugem ali tretjem mestu na seznamu sestavin sta kakavova masa in kakavovo maslo.

Na mlečni čokoladi je navedena vsebnost kakavovih delov: "Kakavovi delci min. 30 odstotkov". To ustreza zakonodajnim pogojem za uporabo imena izdelka "mlečna čokolada", navedenega na zadnji strani izdelka, kot to določa pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov. "Kakavova figura pa vsebuje le 5 odstotkov kakava v prahu in se ne sme imenovati mlečna čokolada," opozarjajo pri ZPS.

Magazin Slaba velikonočna čokolada

Izdelka se razlikujeta tudi po ceni, običajno so kakavovi izdelki ali čokoladni nadomestki cenejši od mlečne čokolade. Za levo 120 gramsko kakavovo figuro je potrebno odšteli 1,29 evra oziroma 10,8 evrov za kilogram, za desno, ki je manjša (100 g) pa 1,39 evra, kar znaša 13,9 evrov za kilogram.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.