Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Slaba velikonočna čokolada

čokolada Shutterstock
Praznični posladek je le redko gurmanski, saj so velikonočna jajčka pogosto izdelana iz slabe čokolade.

Italijanska zveza potrošnikov je te dni kupce opozorila na nizko kakovost čokolade v velikonočnih čokoladnih jajcih. Ker je ponudba teh izdelkov na naših policah v veliki meri enaka oziroma enakovredna italijanski, je smiselno upoštevati njihove napotke in opozorila ob nakupu teh velikonočnih posladkov.

Pozorno preberite nalepko

Najslabša čokolada naj bi bila po italijanskih raziskavah uporabljena za izdelavo velikonočnih jajčk, ki v jedru skrivajo presenečenje (igračko), saj proizvajalec (in najverjetneje tudi potrošnik) ob tem največ pozornosti nameni igrački in ne čokoladi. Testiranje te čokolade je pokazalo veliko nezdravih primesi, predvsem nasičenih maščob in dodatkov, ter le malo kakava. Otrokom zato igračko raje kupite posebej.

Druga pomembna stvar, na katero opozarjajo italijanski strokovnjaki, je, da je zaradi specifičnosti izdelka, ki ga lahko ponujajo le za veliko noč (torej enkrat na leto), na policah pogosto mogoče najti čokoladna jajčka s pretečenim rokom uporabe oziroma s staro in neokusno čokolado, ki ne ustreza več merilom za prodajo. Pred nakupom zato pozorno preberite nalepko in preverite rok trajanja oziroma datum proizvodnje.

Komentarjev 1
  • erikkk 17:22 30.marec 2013.

    Ah kaj samo čokoladna jajčka...Preverjajte vso čokolado. Veliko čoklad da ni pravih. Tud taki izdelki ki imajo čokoladni preliv ki to ni.Pravzaprav je v večini čokoladnih izdelkov čokolade ki sploh ni čokolada pač pa ...prikaži več imitacija. Čudi me da naša inšpekcija tako površno pregleduje izdelke. Sam sem zasledil da je take umetne robe (čokoplade) več kot 60% na naših policah in to v vseh trgovinah.