Pozor, to je vitamin, ki v glavnem vsem povzroča težave

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Med poletjem je potrebe telesa po tem vitaminu možno pokriti že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, med zimo ključni vir vitamina D predstavlja prehrana.
Oglej si celoten članek

Med novembrom in aprilom približno štiri petine odraslih prebivalcev Slovenije ni bilo zadostno preskrbljenih z vitaminom D, okoli 40 odstotkov je imelo tako nizko serumsko koncentracijo, da bi lahko predstavljalo tveganje, je pokazala najnovejša raziskava Inštituta za nutricionistiko v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Univerzitetnim kliničnim centrom.

Vitamin D je izjemno pomemben vitamin, ki igra eno ključnih vlog pri normalnemu delovanju človeškega telesa. Med drugim povečuje zmožnost tankega črevesa, da lahko učinkovito absorbira kalcij iz prehrane, ključen pa je tudi za normalno delovanje imunskega sistema,  navajajo na inštitutu za nutricionistiko.

Velike razlike v letnih časih

V nacionalni raziskavi NUTRIHEALTH je sodelovalo 280 oseb, starih med 18 in 74 let. Udeleženci so bili povabljeni v diagnostični laboratorij na odvzem bioloških vzorcev, nakar je bila z analizo krvi določena njihova preskrbljenost z vitaminom D. Kot navaja vodja projekta z inštituta za Nitrcionistiko Igor Pravst, so se pokazale velike razlike pri priskrbljenosti s tem vitaminom v različnih letnih časih.

"Rezultati kažejo, da med novembrom in aprilom približno štiri petine odraslih prebivalcev ni zadostno preskrbljenih z vitaminom D, približno 40 odstotkov pa je imelo celo tako nizko serumsko koncentracijo, da bi že lahko predstavljalo tveganje za pomanjkanje vitamina D," dodaja Pravst. Po njegovem so še bolj zaskrbljujoči rezultati vrednotenja z upoštevanjem strožjih priporočil mednarodnega Združenja za endokrinologijo, ki kažejo, da je v obdobju zime z vitaminom D optimalno preskrbljenih manj kot pet odstotkov odraslih.

Poleti, ko posije sonce

Precej boljša situacija pa je bila poleti, ko je bilo z vitaminom D preskrbljenih 60 odstotkov starejših odraslih in 75 odstotkov odraslih, mlajših od 65 let. V tem času je optimalno preskrbljenost z vitaminom D dosegalo 27 odstotkov starejših odraslih in 37 odstotkov odraslih do 65 let, od tega 43 odstotkov moških in 31 odstotkov žensk. V raziskavo so sicer zajeli tudi prebivalce, ki so poročali, da uživajo prehranska dopolnila z vitaminom D. 

Zadošča že 15 minut na dan

Vitamin D ima  posebno mesto  med  vitamini, saj poleg virov v prehrani, nastaja tudi endogeno v telesu s pomočjo sončne svetlobe. Naše telo samo tvori dovolj vitamina D, če nekajkrat na teden po približno 15 minut soncu izpostavljamo obraz, roke in dekolte ali druge dele kože. Jeseni in pozimi je zaradi pomanjkanja ali slabše intenzitete sončnih žarkov biosinteza v koži zmanjšana, zato je potreben ustrezen prehranski vnos.

Ribe, jajca, mlečni izdelki

Najpomembnejše prehranske vire vitamina D v uravnoteženi prehrani predstavljajo ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki, rastlinska živila pa ga vsebujejo predvsem, kadar gre za obogatene izdelke. Na inštitutu za nutricionistiko navajajo, da lahko posameznik do z rednim uživanjem teh živil v določeni meri  prispeva k svoji boljši preskrbljenosti s tem vitaminom.

Odmerki v prehranskih dopolnilih

Sicer proizvajalci dodajajo ta vitamin  v nekatera živila, najpogosteje v žita za zajtrk, različne namaze in napitke, pri katerih je to na označbi tudi jasno navedeno. Podobno tudi za prehranska dopolnila velja, da mora biti dodana količina vitamina D označena. "Glede na evropsko zakonodajo o označevanju živil se na živilih oz. prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo 5 µg vitamina D, označuje, da vsebujejo 100% priporočenega dnevnega vnosa tega vitamina. Referenčne vrednosti za dnevno preskrbo z vitaminom D so višje (15 oz. 20 µg), zato nekateri proizvajalci v živila oz. prehranska dopolnila pogosto dodajajo temu prilagojene odmerke, kar označijo kot npr. tristo ali celo več odstotkov priporočenega dnevnega vnosa. Izpostaviti velja, da takšni odmerki praviloma ne predstavljajo tveganja za zdravje, saj je upoštevajoč znanstveno mnenje Evropske agencije za varno hrano zgornji še varni dnevni prehranski vnos vitamina D iz vseh virov za zdrave odrasle do 100 µg," pojasnjuje Pravst. 

Rezultati raziskave bodo pomembno izhodišče za nov raziskovalni projekt Izzivi doseganja ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D, ki se ga začeli s tem letom, na osnovi podatkov bo posebna strokovna skupina bo pripravila nacionalne smernice za preskrbo z vitaminom D.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.