Prekinjena vsaka četrta nosečnost

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V razvitih državah je delež prekinitev nosečnosti drastično upadel, kaže zadnja študija Svetovne zdravstvene organizacije.
Oglej si celoten članek

Število splavov se je  po celem svetu povečalo s petdeset milijonov (od leta1990-1994) na 56 milijonov ( v letih 2010-2014), vendar na račun revnejših držav, v bogatih državah je namreč število splavov v zadnjih petindvajsetih letih znatno upadlo, s 46 na 27 žensk med tisoč, navajajo na spletni strani BBC.

Da število prekinitev nosečnosti v svetovnem merilu še vedno nekoliko narašča, gre torej na račun držav razvoju; zaradi rasti tamkajšnjega prebivalstva in želje po manjših družinah, ugotavlja študija ameriškega inštituta Guttmacher in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Foto: iStockphoto tzlepotainzdravje25.02.09, kontracepcija, kontracepcijske tabletke, nosecnost, f
Tako se na primer  v Latinski Ameriki danes že vsaka tretja nosečnost konča s splavom, kar je tudi največji delež med regijami, čeprav imajo v teh državah na tem področju zelo strogo zakonodajo. 

Najmanj splavov v Evropi

Največji upad so zabeležili v vzhodni Evropi, kjer se je število več kot prepolovilo in sicer z 88 na 42.

V srednji Evropi se je število splavov zmanjšalo z 39 na 26 , v severni Evropi z 22 na 18, v severni Ameriki pa s 25 na 17.

Strožja zakonodaja nima nobenega vpliva

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters) Podatki iz študije  dokazujejo, da stožja zakonodaja glede prekinitve nosečnosti ne vpliva na nižjo stopnjo splavov: "Investiranje v metode moderne kontracepcije bo za ženske in družbo veliko manjši strošek, kot pa neželene nosečnosti in nevarni splavi," je povedala Bela Ganatraiz iz WHO.

Nimajo dostopa do kontracepcije

Gilda Sedgh z inštituta Guttmacher pa je ob tem pojasnila, da se več kot " osemdeset odstotkov neželenih nosečnosti zgodi ženskam, ki nimajo dostopa do modernih oblik kontracepcije, dobršen del teh nosečnosti pa se konča s splavom".

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.