Zdravje
56 ogledov

Prekinjena vsaka četrta nosečnost

ženska s testom nosečnosti Profimedias
V razvitih državah je delež prekinitev nosečnosti drastično upadel, kaže zadnja študija Svetovne zdravstvene organizacije.

Število splavov se je  po celem svetu povečalo s petdeset milijonov (od leta1990-1994) na 56 milijonov ( v letih 2010-2014), vendar na račun revnejših držav, v bogatih državah je namreč število splavov v zadnjih petindvajsetih letih znatno upadlo, s 46 na 27 žensk med tisoč, navajajo na spletni strani BBC.

Da število prekinitev nosečnosti v svetovnem merilu še vedno nekoliko narašča, gre torej na račun držav razvoju; zaradi rasti tamkajšnjega prebivalstva in želje po manjših družinah, ugotavlja študija ameriškega inštituta Guttmacher in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

tzlepotainzdravje25.02.09, kontracepcija, kontracepcijske tabletke, nosecnost, f | Avtor: iStockphoto iStockphoto

Tako se na primer  v Latinski Ameriki danes že vsaka tretja nosečnost konča s splavom, kar je tudi največji delež med regijami, čeprav imajo v teh državah na tem področju zelo strogo zakonodajo. 

Najmanj splavov v Evropi

Največji upad so zabeležili v vzhodni Evropi, kjer se je število več kot prepolovilo in sicer z 88 na 42.

V srednji Evropi se je število splavov zmanjšalo z 39 na 26 , v severni Evropi z 22 na 18, v severni Ameriki pa s 25 na 17.

Strožja zakonodaja nima nobenega vpliva

(Foto: Reuters) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Podatki iz študije  dokazujejo, da stožja zakonodaja glede prekinitve nosečnosti ne vpliva na nižjo stopnjo splavov: "Investiranje v metode moderne kontracepcije bo za ženske in družbo veliko manjši strošek, kot pa neželene nosečnosti in nevarni splavi," je povedala Bela Ganatraiz iz WHO.

Nimajo dostopa do kontracepcije

Gilda Sedgh z inštituta Guttmacher pa je ob tem pojasnila, da se več kot " osemdeset odstotkov neželenih nosečnosti zgodi ženskam, ki nimajo dostopa do modernih oblik kontracepcije, dobršen del teh nosečnosti pa se konča s splavom".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.