Prepoved zbiranja papirja in zamaškov za revne otroke?

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
S sredstvi pridobljenimi z zbiranjem starega papirja, zamaškov ali plastike, humanitarne organizacije pomagajo socialno ranljivim otrokom, mladostnikom in družinam.
Oglej si celoten članek

Na Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje so zgroženi nad napovedanimi spremembami Uredbe o obvezni občinski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov. S spremembo Uredbe se bi namreč odvzela pravica do zbiranja papirja, embalaže in ostalih obnovljivih ločenih odpadkov v humanitarne namene. 

Foto: Saša Despot Slovenija 08.11.2012 Anita Ogulin, predsednica Komisije za socialna vprasanja in Predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin opozarja, da smo v času, ko se v naši državi vse več družin, otrok, mladih in najbolj ranljivih bojuje z dolgotrajno revščino, boleznimi ... Dodaja, da se civilno-družbene in humanitarne organizacije skupaj z gospodarskimi družbami trudijo omiliti takšno stanje: “Zato je povsem nedopustno, da s takšnimi ukrepi preprečujejo naša prizadevanja.”

Najšibkejši v naši družbi

“Pričakovali bi, da z ukrepi pomagate najranljivejšim, da se trudite ohranjati naravo in vzgojno prispevati k njenemu spoštovanju. Da z vašimi dejanji vračate ljudem dostojanstvo in otrokom zdrav razvoj,” je v protestnem pismu ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen zapisala Ogulinova.   Prepričana je, da s takšnim ukrepom posegajo v dobrobit najšibkejših in najranljivejših.

Do denarja za pomoč tudi z zbiranjem odpadnih surovin

ZPM Ljubljana Moste-Polje je nevladna, prostovoljna, človekoljubna in humanitarna organizacija, ki že več kot 60 let skrbi za enake možnosti in zdrav psihofizični razvoj otrok in mladostnikov. “Kot humanitarna organizacija si pri svojem delovanju pomagamo z različnimi aktivnostmi, ki vključujejo tudi zbiranje in prodajo odpadnih surovin ter s tem pridobimo sredstva za pomoč najšibkejšim,” pojasnjuje Anita Ogulin.

Dodaja, da lahko s sredstvi konkretno pomagajo socialno ogroženim otrokom, mladim in družinam, “pa naj si gre za osnovno preživetje, nujne zdravstvene storitve doma in v tujini, nakupa invalidskih pripomočkov, omogočanja enakovrednih možnosti v primerjavi z vrstniki in drugo.”

Skrb za okolje 

Ogulinova pojasnjuje, da pomagajo s tovrstnimi akcijami vzgajati mlade in odrasle o pomenu varovanja okolja in ločevanja odpadkov. “Desetletja načrtnega zbiranja odpadnih materialov so pripomogle k temu, da so cele generacije ladih vzgojene z ekološko zavestjo, zaradi motiviranosti k zbiranju in odprodaji odpadnih surovin pa se je občutno izboljšala tudi slika našega okolja,” je zaključila. 

Sprememba uredbe je v javni razpravi do tretjega maja.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 34

  • 18:05 29. April 2017.

    ubistvu dora je da moreš na volitve ... ker če ne greš pa gre samo 1 človek od 2h miljonov …

  • 15:40 28. April 2017.

    Tako je @praufo stvari špilajo enako povsod: (tole si dobro oglejte !!)<br />https://youtu.be/x2nNtynZAiI?t=857<br />In zanimivo katerega rodu so ti "ruski" …

  • 14:57 28. April 2017.

    HALLLOOOOOO...ČISTO SO NORI! Z ZBIRANJEM POMAGAMO TUDI OSEBAM S POSEBNIMI POTREBAMI!!! POL NAJ PA DRŽAVA DA VSE KAR POTREBUJEMO!!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.