Zdravje > Aktualno
342 ogledov

Prepoved zbiranja papirja in zamaškov za revne otroke?

Alenka Bratušek - star papir Anže Petkovšek
S sredstvi pridobljenimi z zbiranjem starega papirja, zamaškov ali plastike, humanitarne organizacije pomagajo socialno ranljivim otrokom, mladostnikom in družinam.

Na Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje so zgroženi nad napovedanimi spremembami Uredbe o obvezni občinski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov. S spremembo Uredbe se bi namreč odvzela pravica do zbiranja papirja, embalaže in ostalih obnovljivih ločenih odpadkov v humanitarne namene. 

Slovenija 08.11.2012 Anita Ogulin, predsednica Komisije za socialna vprasanja in | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin opozarja, da smo v času, ko se v naši državi vse več družin, otrok, mladih in najbolj ranljivih bojuje z dolgotrajno revščino, boleznimi ... Dodaja, da se civilno-družbene in humanitarne organizacije skupaj z gospodarskimi družbami trudijo omiliti takšno stanje: “Zato je povsem nedopustno, da s takšnimi ukrepi preprečujejo naša prizadevanja.”

Najšibkejši v naši družbi

“Pričakovali bi, da z ukrepi pomagate najranljivejšim, da se trudite ohranjati naravo in vzgojno prispevati k njenemu spoštovanju. Da z vašimi dejanji vračate ljudem dostojanstvo in otrokom zdrav razvoj,” je v protestnem pismu ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen zapisala Ogulinova.   Prepričana je, da s takšnim ukrepom posegajo v dobrobit najšibkejših in najranljivejših.

Do denarja za pomoč tudi z zbiranjem odpadnih surovin

ZPM Ljubljana Moste-Polje je nevladna, prostovoljna, človekoljubna in humanitarna organizacija, ki že več kot 60 let skrbi za enake možnosti in zdrav psihofizični razvoj otrok in mladostnikov. “Kot humanitarna organizacija si pri svojem delovanju pomagamo z različnimi aktivnostmi, ki vključujejo tudi zbiranje in prodajo odpadnih surovin ter s tem pridobimo sredstva za pomoč najšibkejšim,” pojasnjuje Anita Ogulin.

Dodaja, da lahko s sredstvi konkretno pomagajo socialno ogroženim otrokom, mladim in družinam, “pa naj si gre za osnovno preživetje, nujne zdravstvene storitve doma in v tujini, nakupa invalidskih pripomočkov, omogočanja enakovrednih možnosti v primerjavi z vrstniki in drugo.”

Skrb za okolje 

Ogulinova pojasnjuje, da pomagajo s tovrstnimi akcijami vzgajati mlade in odrasle o pomenu varovanja okolja in ločevanja odpadkov. “Desetletja načrtnega zbiranja odpadnih materialov so pripomogle k temu, da so cele generacije ladih vzgojene z ekološko zavestjo, zaradi motiviranosti k zbiranju in odprodaji odpadnih surovin pa se je občutno izboljšala tudi slika našega okolja,” je zaključila. 

Sprememba uredbe je v javni razpravi do tretjega maja.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • Marjan Starec 18:05 29.april 2017.

    ubistvu dora je da moreš na volitve ... ker če ne greš pa gre samo 1 človek od 2h miljonov se upošteva še zmeri glas večine, se prav tist en človek

  • Zmago 15:40 28.april 2017.

    Tako je @praufo stvari špilajo enako povsod: (tole si dobro oglejte !!)https://youtu.be/x2nNtynZAiI?t=857In zanimivo katerega rodu so ti "ruski" oligarhi Vladimir Gusinski Boris Berezovsky, Michael Chernoy, Roman Abramovich,........

  • Nino Lenič 14:57 28.april 2017.

    HALLLOOOOOO...ČISTO SO NORI! Z ZBIRANJEM POMAGAMO TUDI OSEBAM S POSEBNIMI POTREBAMI!!! POL NAJ PA DRŽAVA DA VSE KAR POTREBUJEMO!!!!!!