Preverite koncentracijo ogljikovih hidratov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Med hujšanjem ni dovolj, da poznamo le GI živil. Poznati morate tudi koncentracijo ogljikovih hidratov v živilu.
Oglej si celoten članek

Pri hujšanju in pri vzdrževanju naše postave moramo upoštevati glikemični indeks posameznih živil. Zelo zgovoren podatek o živilu je tudi koncentracija ogljikovih hidratov v posameznem živilu.

To pomeni, da pri živilu preverimo, koliko gramov ogljikovih hidratov ima na sto gramov. Koruzni kosmiči so potemtakem zelo redilni, saj imajo visok glikemični indeks (85) in zelo visoko koncentracijo ogljikovih hidratov (85 gramov).

Visok GI, a nizka koncentracija

Zanimiva je denimo repa, ki ima visok glikemični indeks (70), a zelo nizko koncentracijo ogljikovih hidratov (3 grame). Takšna živila so tudi melona (GI 60, 6 gramov), lubenica (GI 75, 7 gramov), buča (GI 75, 7 gramov) in rdeča pesa (GI 65, 9 gramov). Pri teh živilih zato ni potrebna tolikšna previdnost kot pri ostalih živilih z visokim GI.

Visok GI in koncentracijo pa ima denimo navaden sladkor, med, marmelada s sladkorjem. Fruktoza ima denimo nizek GI in sicer le 20, ima pa visoko, kar 100 gramsko koncentracijo ogljikovih hidratov. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.