Prevladuje najbolj nalezljiva različica do sedaj, ob tem odkrili novo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) BA.2.75 obravnava kot zanimivo in ne kot skrb vzbujajočo različico.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki že opozarjajo na BA.2.75, novo različico koronavirusa, ki so ga identificirali v Indiji. "Podatki, ki jih trenutno imamo, ne kažejo na razlog za paniko," navaja WHO, ki BA.2.75 obravnava kot zanimivo in ne kot skrb vzbujajočo različico. To pomeni, da jo spremljajo, vendar še ni dokazov, da bo povzročala težave.

Veliko bolj skrbi do sedaj najbolj nalezljiva podrazličica BA.5, ki je povzročila znatno povečanje števila okužb po vsem svetu. Identificirali so jo januarja 2022, WHO pa jo spremlja od aprila, poroča Reuters.

Tako kot sorodni  BA.4 se tudi BA.5 uspešno izmika imunski zaščiti, ki jo zagotavljata cepljenje ali predhodna okužba. "Prav zato je BA.5 v prednosti pred drugimi podtipi omikrona," je povedala predstavnica WHO za covid-19 Marija Van Kerkova.

Za veliko ljudi to pomeni, da ponovno zbolijo, tudi po krajšem obdobju po okužbi s covidom 19. Kljub temu, da je povečano število primerov vplivalo na več hospitalizacij v nekaterih državah, se umrljivost ni bistveno povečala. Reuters pojasnjuje, da je to zato, ker cepiva še naprej ščitijo pred hujšimi boleznimi in smrtjo, če že ne pred samo okužbo.

Slovenija: Za stanje kriva najbolj nalezljiva različica do sedaj

Zadnja analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) iz obdobja od 25. 6. 2022 do 9. 7. 2022 pokaže, da Sloveniji trenutno kroži le omikron, krepko pa prevladuje njegova najbolj nalezljiva podrazličica BA.5 (80 odstotkov).

Ker nihče ne ve, kako se bo virus obnašal jeseni, je svetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom Maria Fafangla pripravila dva modela ukrepov.

Minuli teden so sicer v Sloveniji zabeležili dobrih tisoč okužb s koronavirusom manj kot teden pred tem, čeprav so številke še vedno zelo visoke. V ponedeljek so podatkih Sledilnika za covid-19 potrdili 2.400 novih okužb. V zadnjem tednu se je nekoliko povečalo število bolnikov, ki zaradi covida-19 potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Takšnih bolnikov je trenutno okrog sto, ob čemer število bolnikov, ki so zaradi covida-19 na oddelkih intenzivnega zdravljenja, ostaja nespremenjeno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 14:54 10. Avgust 2022.

    Najbolj nalezljiva ampak z blagimi simptomi. Kot se meni zdi, vsaka različica je šibkejša, še ene 8 različic in tega …

  • 17:34 9. Avgust 2022.

    Po dveh letih in pol "novinarski" butli še vedo ne ločite med okužbo in zbolevanjem. Cepiva NE ščitijo pred okužbo, …

  • 14:37 9. Avgust 2022.

    "V zadnjem tednu se je nekoliko povečalo število bolnikov, ki zaradi covida-19 potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Takšnih bolnikov je trenutno okrog …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.