Zdravje > Aktualno
28875 ogledov

Svetovalna skupina za jesen predlaga dva scenarija

Mario Fafangel Vlada RS
Svetovalna skupina za covid-19 naj bi danes pripravila priporočila za testiranje učencev ob vrnitvi v šole.

Ker nihče ne ve, kako se bo virus obnašal jeseni, je svetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom Maria Fafangla pripravila dva modela ukrepov. Po prvem bi se obvezno testirali tisti s simptomi in tisti, ki so bili v tveganem stiku. Prvi scenarij bo veljal, če bo prevladovala različica koronavirusa, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini ne povzroča težjega poteka covida-19, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje. Gre za scenarij, ki je ob trenutnih epidemičnih razmerah že v veljavi.

Po drugem modelu bi morali učenci test opraviti enkrat tedensko in to doma,  razen tistih, ki obiskujejo prilagojeni program. Ti naj bi se na željo staršev testirali v šoli. Drugi scenarij bi v veljavo stopil v primeru naglega širjenja različice koronavirusa, ki bi povzročila težji potek covida-19 v tako visokem deležu, da bi brez dodatnih javno-zdravstvenih ukrepov nastopila preobremenitev zdravstvenega sistema na vseh ravneh.

Po predlogu bi bili kompleti za domače samotestiranje s kartico zdravstvenega zavarovanja dostopni v lekarnah ne glede na epidemične razmere.

Člani posvetovalne skupine so se na sestanku seznanili tudi s strokovnim mnenjem delovne skupine za okoljske dejavnike in higieno. Kot je razvidno iz zapisnika, so v delovni skupini sprejeli priporočila za prezračevanje z namenom preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom.

Med drugim priporočajo prezračevanje z rednim odpiranjem oken. V šolskih prostorih tako priporočajo zračenje ob na stežaj odprtih oknih vsakih 20 minut v času ogrevalne sezone. V drugih obdobjih pa priporočajo, da so okna stalno odprta z upoštevanjem zunanjih dejavnikov. Ob tem so pripravili tudi priporočila za mehansko prezračevanje. 

Samotestiranje v slovenskih šolah | Avtor: Profimedia Profimedia

Glavni cilj so odprte šole in vrtci

Delovna skupina za področje vzgoje in izobraževanja pri NIJZ se strinja s predlogoma prezračevanja šolskih prostorov ter prostovoljnega samotestiranja v vzgoji in izobraževanju kot bistvenim ukrepom, je za STA dejala predsednica društva ravnateljev in zveze srednjih šol Nives Počkar. Glavni cilj je, da šole in vrtci ostanejo odprti, je dodala.

"O najpomembnejšem ukrepu - samotestiranju v domačem okolju bomo zelo računali na to, da bodo ljudje to sprejeli kot del odgovornega ravnanja za preprečevanje širjenja covida-19. Vse to pa z namenom, da šole in vrtci ostajajo odprti, kar je naš glavni cilj," je pojasnila. Poudarila je, da gre pri predlogu uvedbe samotestiranja na okužbo koronavirus samo za enega od možnih scenarijev.

"Tiste, s simptomi okužbe, in tiste, ki so bili v tveganem stiku z okuženimi, pozivamo, da se sami testirajo na koronavirus in da naj ne hodijo bolni v službo, šolo ali vrtec," je še dodala Počkarjeva, sicer tudi direktorica Šolskega centra Ljubljana. Ob tem je izpostavila, da je poudarek na osebni odgovornosti za svoje zdravje in za zdravje svojih bližnjih ter okolice.

Prvi ukrep je naravno prezračevanje

Nadaljnji predlogi ukrepov so po njenih besedah namenjeni prezračevanju zaprtih šolskih prostorov v ogrevalni sezoni. Tako so se danes tudi strinjali, da bodo v šolah celo namestili prezračevalne naprave. Ob tem pa so, kot pravi, ugotovili, da vse šole nimajo vgrajenih prezračevalnih klimatskih sistemov oziroma jih imajo le redke. "Ker tega vse šole nimajo, je prvi ukrep naravno prezračevanje, torej odpiranje oken," je dejala.

Ob tem je dodala, da predstavniki vse od vrtcev do fakultet, že od julija s stalno skupino sodelujejo z NIJZ. To jim daje upanje za boljše in stalno sodelovanje s pristojnimi. "Vsi si namreč želimo, da šole in vrtci ostanejo odprti," je še dodala Počkarjeva.

Da osnovnošolski ravnatelji podpirajo samotestiranje učencev v domačem okolju, je za STA navedel tudi predsednik združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan.

O implementaciji samotestiranja na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja ob začetku šolskega leta 2022/2023 s poudarkom na visokem šolstvu je danes razpravljala tudi posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa. Uradni sklep bo znan po potrditvi in objavi zapisnika sestanka, predvidoma najpozneje v 48 urah, so za STA pojasnili na NIJZ.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 59
 • jezero 07:52 10.avgust 2022.

  Tista razprodana Beović se pa še vedno pojavlja po časopisih?

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 00:20 10.avgust 2022.

  Res ne vem zakaj toliko razburjanja in ene drame. Novi ukrepi se slišijo kot šala mala v primerjavi s tistim kar so nam delali Janez & co. Meni pri bodočih ukrepih nič ne moti, mogoče edino, da so premili.

 • vanc7 21:03 09.avgust 2022.

  Nobena skrivnost ni, da medicinsko doktrino danes obvladuje farmacija. Po domače, včasih je medicina postavljala zahteve farmacevtom glede potrebnih zdravil, danes farmacija (ob medicinski industriji) omogoča, a tudi postavlja zahteve medicincem, kako in s čim naj zdravijo. SImptomatičen detajl je ...prikaži več prilagajanje normalnih vrednosti, s katerimi se kreirajo skupine potencialnih odjemalcev. Načinov obvladovanja zdravnikov in njihovega reduciranja v farmacevtske akviziterje...