Pri bolnikih s covid-19 v Sloveniji prvič preizkusili ta način zdravljenja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V Sloveniji pred dnevi prvič zdravili covid-19 s plazmo, stanje bolniku se je izboljšalo.
Oglej si celoten članek

Na Zavodu RS za transfuzijsko medicino so potrdili, da so pred nekaj dnevi izdali prvi dve enoti plazme za zdravljenje covidnega bolnika. Iz klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana so jih nato obvestili, da se je covdinemu bolniku s pljučnico po tovrstnem zdravljenju klinično stanje izboljšalo.

Na zavodu za transfuzijsko medicino so sicer od začetka julija do zdaj opravili 280 odvzemov krvi oz. plazme pri ljudeh, ki so preboleli covid-19.

Covid-19 To se dogaja s plazmo prebolevnikov, o kateri se je tako veliko govorilo

Covid-19 Prebolele v Sloveniji zanima, kaj se dogaja z njihovo krvjo

Za zdravljenje covidnih bolnikov imamo pripravljenih 80 enot hiperimunske plazme, ki vsebujejo dovolj t. i. nevtralizacijskih protiteles. Pri tem so pojasnili, da za vse odvzete enote še nimajo opravljenih potrebnih testiranj.

Foto: Epa covid-19

Zdravljenje s prebolevniško plazmo ima 100-letno zgodovino, z njo so v obdobju pred cepivi zdravili nalezljive bolezni, kot so otroška paraliza, ošpice, mumps, pa tudi gripo. V zadnjem obdobju pa so s plazmo pomagali tudi bolnikom z ebolo in mersom, ki ga prav tako povzroča koronavirus. Zato so ponekod po svetu bolnikom v fazi prebolevanja covida-19 v bolnišnicah začeli dajati plazmo tistih bolnikov, ki so že preboleli to bolezen. Želeli so namreč, da bi protitelesa iz prebolevniške plazme nevtralizirala virus pri bolniku, da se ta več ne bi širil, na ta način pa da bi bolnik lažje prebolel covid-19.

Slovenija Okužbe v Sloveniji: Včeraj optimistično, danes spet slabše

Različne študije sicer še niso dale enovitega odgovora glede varnosti in učinkovitosti zdravljenja s plazmo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.