Zdravje
1916 ogledov

Pri bolnikih s covid-19 v Sloveniji prvič preizkusili ta način zdravljenja

Cepljenje proti covid-19 Profimedia
V Sloveniji pred dnevi prvič zdravili covid-19 s plazmo, stanje bolniku se je izboljšalo.

Na Zavodu RS za transfuzijsko medicino so potrdili, da so pred nekaj dnevi izdali prvi dve enoti plazme za zdravljenje covidnega bolnika. Iz klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana so jih nato obvestili, da se je covdinemu bolniku s pljučnico po tovrstnem zdravljenju klinično stanje izboljšalo.

Na zavodu za transfuzijsko medicino so sicer od začetka julija do zdaj opravili 280 odvzemov krvi oz. plazme pri ljudeh, ki so preboleli covid-19.

Covid-19 Covid-19 Zdravje To se dogaja s plazmo prebolevnikov, o kateri se je tako veliko govorilo Covid-19 Zdravje Prebolele v Sloveniji zanima, kaj se dogaja z njihovo krvjo

Za zdravljenje covidnih bolnikov imamo pripravljenih 80 enot hiperimunske plazme, ki vsebujejo dovolj t. i. nevtralizacijskih protiteles. Pri tem so pojasnili, da za vse odvzete enote še nimajo opravljenih potrebnih testiranj.

covid-19 | Avtor: Epa Epa

Zdravljenje s prebolevniško plazmo ima 100-letno zgodovino, z njo so v obdobju pred cepivi zdravili nalezljive bolezni, kot so otroška paraliza, ošpice, mumps, pa tudi gripo. V zadnjem obdobju pa so s plazmo pomagali tudi bolnikom z ebolo in mersom, ki ga prav tako povzroča koronavirus. Zato so ponekod po svetu bolnikom v fazi prebolevanja covida-19 v bolnišnicah začeli dajati plazmo tistih bolnikov, ki so že preboleli to bolezen. Želeli so namreč, da bi protitelesa iz prebolevniške plazme nevtralizirala virus pri bolniku, da se ta več ne bi širil, na ta način pa da bi bolnik lažje prebolel covid-19.

Covid-19, UKC Maribor Slovenija Zdravje Okužbe v Sloveniji: Včeraj optimistično, danes spet slabše

Različne študije sicer še niso dale enovitega odgovora glede varnosti in učinkovitosti zdravljenja s plazmo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.