Pri teh bolnikih je v zadnjih letih prišlo do revolucije

Foto: Profimedia Foto: Profimedia Foto: Profimedia
Večina bolnikov je s spremenjenim zdravljenjem zelo zadovoljna.
Oglej si celoten članek

Zaznamujemo svetovni dan hemofilije. Letošnji slogan se glasi Enakovreden dostop za vse: prepoznavanje vseh motenj strjevanja krvi. V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije se pridružuje prizadevanjem za svet, v katerem ima vsak z motnjo strjevanja krvi dostop do diagnoze, zdravljenja in celovite oskrbe, so sporočili ob dnevu.

Svetovna zveza za hemofilijo z letošnjim sloganom nadaljuje svojo vizijo, da imajo vsi ljudje z dednimi motnjami strjevanja krvi dostop do oskrbe ne glede na vrsto motnje strjevanja krvi, spol, starost ali kraj bivanja.

Pri sodobnem zdravljenju hemofilije gre za zdravljenje s koagulacijskimi faktorji, ki si jih hemofilik aplicira v žilo dvakrat do trikrat tedensko, odvisno od ravni koagulacijskega faktorja. Pri bolnikih z motnjami strjevanja krvi je v zadnjih letih prišlo do revolucije, saj so bili razviti faktorji s podaljšanim delovanjem, so poudarili v Zbornici zdravstveni in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

"Pred nekaj leti se je to zdelo nemogoče, danes pa je to dejanskost zadovoljnih hemofilikov, saj smo tudi v Sloveniji pri mnogih bolnikih prešli na faktorje s podaljšanim delovanjem. Ti faktorji znatno znižajo število potrebnih aplikacij. Večina bolnikov je s spremenjenim zdravljenjem zelo zadovoljna," so v Zbornici - Zvezi povzeli besede predsednika sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v hematologiji Boštjana Jovana.

Slovenija v koraku z drugimi

Slovenija pa po navedbah Zbornice - Zveze ne samo sledi, ampak hodi kar v korak z ostalim sodobnim svetom, saj tudi tu testirajo novo generacijo faktorjev s še dodatno podaljšanim delovanjem. To bo pogostost aplikacij faktorja še zmanjšalo.

Foto: Profimedia

V Sloveniji so uspešno prevedli vse bolnike s hemofilijo A, ki imajo protitelesa na nefaktorska zdravila, v prihodnosti pa bodo na voljo nova nefaktorska zdravila za bolnike tako s hemofilijo A kot B. "Omenjeni pripravki hemofilikom zagotovijo dovolj visoke ravni faktorja, aktivno vključevanje v njihovo okolje, manj zapletov in možnost doseganja višje kakovosti življenja," je zaključil Jovan.

Hemofilija je med motnjami strjevanja krvi najbolj poznana motnja. O hemofiliji se bodo strokovnjaki pogovarjali tudi na današnjem dogodku, ki ga organizirata Zavod za RS transfuzijsko medicino in Društvo hemofilikov Slovenije. Sogovorniki bodo med drugim spregovorili o razvoju zdravljenja, svojih strokovnih izkušnjah in delili osebne zgodbe.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.