Priljubljena zdravila za hujšanje s temi hudimi stranskimi učinki

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Evropska agencija za zdravila (Ema) preverja tri razširjena zdravila za hujšanje, potem ko so se pojavila poročila o domnevnih samomorilnih mislih in samopoškodbah pri uporabnikih. Gre za semaglutida Ozempic in Wegovy ter liraglutid Saxenda.
Oglej si celoten članek

Kljub temu so ti t. i. agonisti receptorjev GLP-1 postali priljubljeni kot zdravila za hujšanje, pri čemer zdravniki opozarjajo na morebitne stranske učinke in pomanjkljivosti. Njihov pregled je sprožila islandska agencija za zdravila, ki je prejela poročila o samomorilnih mislih in samopoškodbah pri uporabnikih, je sporočila Ema.

Ob tem je navedla, da so doslej pridobili 150 poročil o možnih primerih, a opozorila, da še ni jasno, ali so ti primeri povezani z zdravili samimi ali z osnovnimi boleznimi njihovih uporabnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Saxenda in Wegovy sta v EU odobreni kot zdravili za uravnavanje telesne teže, medtem ko se Ozempic uporablja za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, brez dovoljenja pa tudi za izgubo telesne teže, je še pojasnila Ema.

Zdravstveni strokovnjaki so nedavno izrazili zaskrbljenost, potem ko je Ozempic postal fenomen na družbenih omrežjih kot "čudežno zdravilo" za hitro hujšanje. Danska družba Novo Nordisk, ki proizvaja Wegovy in Ozempic, je maja poročala o 39-odstotnem povečanju dobička v prvem četrtletju, ki naj bi ga spodbudila prodaja zdravil za hujšanje.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.